Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-fil-dr-och-fore-detta-rektor-tore-nilsson-orebro-har-avlidit-85-ar-gammal/

FAMILJ

Dödsfall

Fil dr och före detta rektor Tore Nilsson, Örebro, har avlidit 85 år gammal.

Hans närmaste är makan Britt Olausson och barnen i äktenskapet med framlidna AnnMargret, född Antonsson, Karin, fil lic med make Fredrik i Påarp, Mats, överläkare, med dr, med hustru Marianne i Östersund, Ingrid, fil kand, med make Bengt i Linköping, Anders, fil dr, aktuarie, med hustru Gunilla i Sollentuna, samt barnbarn.

Tore Nilsson föddes i Malmö. Han blev fil dr i organisk kemi vid Lunds universitet 1946 och jubeldoktor 1996.

Under sina yrkesår var han 1941-44 verksam som laboratoriechef vid Ferrosan i Malmö, 1946-56 avdelningschef på forskningslaboratoriet LKB i Stockholm och 1956-62 avdelningschef inom Statens provningsanstalt i Stockholm. 1962-78 var han rektor vid Tekniska gymnasiet, nuvarande Rudbecksskolan, i Örebro.

Tore Nilsson var också engagerad vid starten av högskolan i Örebro och vid starten av tekniska magisterutbildningen.

Han var mångårig medlem i Svenska fjällklubben, SFK, och gjorde under 1960- och 1970-talen varje år en längre sommarvandring i Lapplandsfjällen tillsammans med ett eller flera av sina barn. En gång blev dock vandringen alltför strapatsrik när han trillade ned i en glaciärspricka i Sulitelma. Ett halvt dygn senare kom han upp, helt utan skador.

Han uppskattade sång och musik och var en trogen konsertbesökare. Han var också medlem i Rotary, Concordia med flera föreningar.