Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 06:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-gert-kaiser/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Dödsfall: Gert Kaiser

Direktör Gert Kaiser, Stockholm, har avlidit 74 år gammal. Hans närmaste är hustrun Yvonne, sönerna Staffan och Crister samt sönerna Peter och Tomas från ett tidigare äktenskap.

Gert Kaiser föddes och växte upp i ett burget judiskt hem i Berlin. Fadern var tandläkare och moderns släkt hade betydande intressen inom industri och jordbruk.

Även före de nazistiska raslärorna var det inte oproblematiskt att vara jude i mellankrigstidens Tyskland: antisemitism fanns på många håll både öppet och latent. Gert Kaiser menade sig dock inte ha märkt särskilt mycket därav under sin tidiga uppväxttid.

Inte ens när Hitler tog över makten 1933 ansåg sig familjen ha något att frukta. Fadern hade varit officer under första världskriget, blivit dekorerad och räknade sig som tysk patriot. "Kristallnatten" i november 1938 ändrade i ett slag allt för Tysklands judar. Under något oklara omständigheter tog sig fadern ut ur Tyskland (han skulle senare komma att enrolleras i den franska armén) och modern lyckades med hjälp av vänner i Sverige få sonen Gert - då 14 år - placerad här. Hennes eget öde är okänt men inte svårt att föreställa sig.

I Sverige började Gert Kaiser med att utbilda sig till konditor. Men intresset för bilar och båtar tog tidigt över handen.

Redan i slutet av 1940-talet etablerade han sig som bilhandlare i Stockholm och under flera decennier förknippades han med sportbilar. Han spelade en stor roll för introduktionen och spridningen av det exklusiva Porschemärket i Sverige.

Det var som tävlingsförare för Porsche som Gert Kaiser lärde känna grundaren och ägaren av företaget och lyckades vinna dennes förtroende och vänskap. Men han frammanade knappast den traditionella bilden av den borne försäljaren. Inte så att han saknade en utåtriktad charm men han var som yrkesman bestämd och inte särskilt lättillgänglig.

Han lovade inte mer än han kunde hålla och förstod tidigt betydelsen av "after sale service" med påföljd att de allra flesta förblev trogna kunder genom åren. Gert Kaiser var också intresserad för branschfrågor och var under många aktiv inom MRF.

Redan under kriget skaffade sig Gert Kaiser sin första segelbåt och förblev sedan en skicklig seglare som med framgång deltog i åtskilliga kappseglingar.Trots långa arbetsdagar hann han läsa en del, huvudsakligen krigshistoria och politisk historia, Churchill var hans speciella favorit.

Konst, särskilt det tidiga 1900-talets svenska måleri, liksom antika möbler var han mycket intresserad för och samlare av.

Gert Kaiser var i hög grad sina vänners vän. Ingen möda sparades om han hade möjlighet att vara till hjälp.

Inge Vikbladh

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt