Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 12:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-gosta-bergh/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Dödsfall: Gösta Bergh

Gösta Bergh, Grebbestad, har avlidit 88 år gammal.

Hans närmaste är Dagmar Stålbo, barnen Marianne Essén, Christian Bergh, Ing Marie Dahlberg och Sven-Eric Bergh samt styvbarnen Lennart och Lars Ström.

Han föddes i Stockholm. Efter utbildning på Konstfack, där Gösta Bergh var kurskamrat med både Anders Beckman och Eric Linné, också de legendariska skolmän, utvecklades han till en tekniskt mycket skicklig reklamtecknare. Som sådan arbetade han med främst annonsproduktion på annonsbyråer och på såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Han var dessutom ungdomsledare i KFUM, tiokampare i Hellas samt medlem av Svenska folkdansens vänner.

1941 grundade Gösta Bergh, 30 år gammal, Reklamtekniska skolan tillsammans med hustrun Irma och några vänner. Reklamtekniska skolan fick snart namnet Berghs Reklamskola (nu RMI-Berghs). Gösta Bergh ledde skolan under 36 år fram till 1977 då han drog sig tillbaka för att njuta ett välförtjänt pensionärsliv.

Gösta Bergh stod hela livet med fötterna på jorden och huvudet i himlen. Hans känsla för det praktiska och jordnära speglade redan från början skolans profil. Medan andra yrkesskolor inom reklamområdet uteslutande inriktade sig på formgivning och dekoration insåg Gösta Bergh att god reklam skapas i samarbete mellan kreatörer och analytiker. Redan från början lade han därför in en kvällsutbildning för reklamkonsulenter tillsammans med heltidsutbildningen för reklamtecknare och illustratörer, och därmed kom han att lägga grunden för en utbildningsidé som förblivit unik ända in i modern tid - att utbilda marknadens olika aktörer integrerat på samma skola.

Berghs Reklamskola utvecklades, under Gösta Berghs hänryckta ledning, tillsammans med näringslivet, som tidigt insåg värdet i den verklighetsnära pedagogiken.

Möjligheterna att kombinera heltidsarbete med studier på fritiden uppskattades också av både eleverna och deras arbetsgivare. För Gösta Bergh var det självklart att de som arbetade tillsammans i yrkeslivet också skulle utbildas tillsammans. Förutom den extra styrka detta gav utbildningen gavs också tillfällen för eleverna att skapa egna kontakter till gagn för kommande yrkeskarriär. Han var en sann eldsjäl och hade ingen svårighet att få de tongivande i branschen att engagera sig i skolan. Namn som Ulf Hasselberg, Lars-Magnus Håkansson, Erik Johannesson, Bo Jönsson, Olle Ringensson, Nils Welinder med flera gjorde banbrytande insatser som kursutvecklare och lärare.

Nätverksbyggande var en av Gösta Berghs stora talanger. Hans kontaktyta var imponerande och odlades med omsorg. Adressböcker och kalendrar fylldes av familjedata samt födelsedagar på alla som på ett eller annat sätt lämnat intryck.

Claes Folkeson

Lärare på RMI-Berghs

Tore Nordlinder

Fd rektor på RMI-Berghs

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt