Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 12:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-henny-modig-forare-skildrade-samernas-liv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DÖDSFALL/Henny Modig-Förare: Skildrade samernas liv

Konstnärinnan Henny Modig-Förare, Stockholm, har avlidit 94 år gammal. Hennes närmaste är tre barn med familjer.

Henny Modig-Förare föddes i Malmberget - yngsta barn till skräddarmästare Kajsa-Maria Modig i hennes äktenskap med Johan Modig. Hennys uppväxt kom att präglas av miljön i nybyggarsamhället Kiruna med dess begränsningar för en konstnärligt begåvad flicka; någon konstutbildning där var inte att tala om. I 20-årsåldern fick hon kontakt med den legendariska Lina Hjort i Kiruna. Fröken Hjort lät bygga det så kallade Hjortska huset och hon erbjöd Henny att dekorera huset interiört med muralmålningar. Huset var en sevärdhet i Kiruna tills det revs i slutet av 1900-talet. Denna stora uppgift kom att innebära genombrottet för Henny som konstnär.

Hon fann sina viktigaste motiv i samernas liv och den lappländska naturen, oftast i starka färger. Torneträsk, Lapporten, Kiruna kyrka i vinterskrud eller samekvinnor och barn i kåtor var också motiv hon ofta återvände till. Hon finns företrädd i ett stort antal gruvstugor utefter "linjen" i Norrbotten, i Kiruna museet och på andra platser i landet.

Hon hade ett flertal separatutställningar i norra och mellersta Sverige under 1940-talet.

Jämsides med de lappländska motiven var hon en anlitad porträttmålare. Bland andra porträtterade hon samekonstnären Nils Nilsson Skum och August Säfström, dåvarande vice talman i Sveriges riksdag.

I sitt äktenskap med Ruben Förare från Haparanda fick hon tre barn. Vid slutet av 1940-talet flyttade familjen till Stockholm då barnen skulle växa upp i en annan miljö än i den kärva övre norrbottniska och då hon som konstnär skulle få möjlighet till fler kontakter och utbildning bland annat på Otte Skölds målarskola. Av ekonomiska och personliga skäl kunde hon inte genomgå konstutbildningen utan förblev hela sitt liv autodidakt. På många sätt blev det kärva år efter utflyttningen. Hon blev ensamförsörjare för sina tre små barn och på den tiden var det inte lätt att som konstnär och kvinna försörja en hel familj på sitt måleri. Men med okuvlig envishet och styrka lyckades hon klara familjen. Så småningom fick hon kontakt med konsthandlare i Stockholm, vilka gav henne beställningar av olika slag. Hon målade porträtt, naturmotiv från fjäll och sjö. Men hon utförde även enklare saker som dekor på keramiktallrikar - alltid med motiv från samernas liv - vilka såldes i souvenirbutiker. Hen nes keramiktallrikar har återfunnits så avlägset som i butiker i Chicago, USA!

Adorée Nordberg

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt