Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 01:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-henrik-voss/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DÖDSFALL: Henrik Voss

Henrik Voss, Helsingborg, har avlidit 77 år gammal. Hans närmaste är barnen Margaretha Voss, Stockholm, Anna Voss, Århus, Danmark, och Lars Voss, Helsingborg.

Henrik Voos växte upp på Jyllands västkust och studerade medicin i Århus och Köpenhamn. Han kom till Jämtland som vikarierande läkare i Åre i mitten av 1950-talet. Sommaren 1956 blev Jämtland helt utan läkare på länets enda barnklinik. Han visade då som tillfällig underläkare på barnkliniken i Östersund omgående prov på sin stora kliniska fingertoppskänsla, arbetskapacitet och förmåga att inge barn, föräldrar och personal stort förtroende, till och med gemytlig trivsel i besvärliga och pressande situationer. Efter några få år i Östersund handplockades han till universitetskliniken i Uppsala som underläkare och fick sin specialistutbildning kompletterad där.

Åren 1963-68 var Henrik Voss biträdande överläkare i Sundsvall. Han blev utnämnd till överläkare och chef för barnkliniken i Östersund 1968 och gjorde en förnämlig insats på denna position fram till pensioneringen 1988, särskilt uppbyggnaden av handikappvården och barnhabiliteringen i länet. Henrik Voss var helhjärtat engagerad i alla barns problem, både när det gällde mera enkla åkommor och i svåra och livshotande situationer. Han var en utomordentlig kliniker, en mentor och förebild för alla barnläkare som utbildades vid barnkliniken. Trots en mycket stor daglig arbetsbörda lyckades han ändå hålla sig synnerligen kliniskt kunnig och påläst inom pediatrikens många olika områden med dess snabbt växande kunskapskrav. Han fann ändå tid att värna om det förebyggande hälsovårdsarbetet i länet och betona vikten av samband mellan barnavårdscentral och barnklinik. Henrik Voss blev en stark drivande kraft i utvecklingen av en mycket välfungerande barnklinik. Fritiden ägnade han konst, musik, arkeologi och resor. Han var en vänsäll man med gott danskt gemyt. Det Vosska hemmet med hans förtjusande hustru Sarah (född Thomasson från Åre) stod alltid öppet och välkomnande.

Bengt Hagberg

Urban Eriksson

Lars Söderhjelm

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt