Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 02:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-lena-wickman-rainbird/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Dödsfall: Lena Wickman Rainbird

Lena Wickman Rainbird, London, har avlidit 81 år gammal.

Hennes närmaste är brodern Thomas med familj.

Lena Wickman var så kallad litterär scout i London för Albert Bonniers Förlag samt andra ledande skandinaviska och utländska bokförlag. Som sådan hade hon till uppgift att lära känna och nogsamt följa det litterära livet i London för att sedan rapportera om det till sina uppdragsgivare och föreslå böcker till översättning. Detta var något som passade Lena Wickman Rainbird som hand i handske: uppgiften kräver egentligen lika mycket social talang som litterär känsla och hon hade rikligt av båda egenskaperna.

Det var efter kriget, under vilket hon bott i London, som hon knöts till Bonniers och Lena Wickman Rainbird gav sig med lust och oförvägenhet i kast med utmaningen att före konkurrenterna hitta de intressantaste nya författarskapen.

Till skillnad från dagens hårt rationaliserade och ekonomiskt drivna förlagsvärld hade förlagshusen i London vid den tiden mer humana proportioner, var ofta familjeägda och belägna vid charmfulla platser i centrala London. Lena Wickman Rainbird lärde känna, och blev ofta vän med, många av de främsta förläggarna, agenterna och författarna. Hon gifte sig så småningom med den framstående fackboksförläggaren George Rainbird men behöll alltid sitt trevliga hus i Chelsea som hon fått råd att köpa när hon åt ett amerikanskt förlag hittade en lovande ung brittisk författare, John le Carré.

Lena Wickman Rainbird var stilig, hade en stark personlighet, en lite hes röst och teatralisk diktion. Hon kunde vara något av en grande dame, sätta människor på plats och ha bestämda åsikter.

Samtidigt var hon bussig, varm och vänskaplig, engagerad i vänners och släktingars, däribland brodern förre utrikesministern Krister Wickmans problem och framgångar. För sin generations engelska förläggare var hon en självklar referenspunkt; för Albert Bonniers Förlag var hon en oumbärlig spejare i den anglosaxiska bokvärlden.

Karl Otto Bonnier

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt