Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 03:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-musikbildad-flyggeneral/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Dödsfall. Musikbildad flyggeneral

General Stig Norén, Stockholm, har avlidit 87 år gammal.

Hans närmaste är två döttrar.

Han föddes i Stockholm och började sin militära bana i flottan, där han blev fänrik 1930. Han tillhörde den grupp unga sjöofficerare som tidigt sökte sig över till det unga och växande flygvapnet. Han genomgick flygutbildning 1932-33 och blev löjtnant i flygvapnet 1936. Med hans död försvinner en av de sista som med egna erfarenheter som grund kunde berätta om katapultutskjutning med flygplan från flygplankryssaren "Gotland".

Stig Noréns karriär i flygvapnet blev framgångsrik och kröntes av chefskapet för flygvapnet 1968-73. Dessförinnan hade han passerat positioner bland annat som flottiljchef på Såtenäs 1950-57, chef för första flygeskadern 1964-66 och militärbefälhavare i milo Syd 1966-68. Han var därmed den förste militärbefälhavaren i milo Syd med samlat ansvar för armé-, marin- och flygstridskrafterna enligt den nya miloorganisationen. Som inspektör för luftbevakningen 1957-60 bidrog Stig Norén på ett framsynt sätt till att förverkliga uppbyggnaden av vårt moderna stridsledningssystem, Stril 60, ett område där svenska flygvapnet alltjämt har en ledande position.

Jag hade äran och glädjen att med viss fördröjning följa Stig Norén i spåren vad gäller tre befattningar, nämligen som eskaderchef, militärbefälhavare och chef för flygvapnet. Överallt mötte jag bilden av en föregångare och chef med stor personlig integritet och med en framträdande etik i sitt ledarskap.

I sitt ledarskap var Stig Norén lågmäld. Men i sak stod han stark. Uppriktighet och ärlighet var framträdande egenskaper. För finter och knep hade han inte mycket till övers.

Det svenska språket ägnade han stor omsorg, inte minst i skrivelser och utredningar. Han var klok nog att inse att ett viktigt ärende inte får förfuskas genom slarviga formuleringar. Han var beläst och allmänbildad och hade ett allmänt omvittnat musikintresse och musikkunnande.

Sven-Olof Olson

Generallöjtnant

Chef för flygvapnet

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt