Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 21:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-nils-olof-franzen-till-minne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Dödsfall: Nils-Olof Franzén till minne

F programdirektören Nils-Olof Franzén har som tidigare meddelats avlidit.

När jag i januari 1945 kom till Radiotjänsts föredragsavdelning var Nils-Olof Franzén redan väl etablerad där i central position som en mångsidig och flyhänt medarbetare som med väldig simultankapacitet klarade av att samtidigt läsa föredragsmanus, vänligt svara på förfrågningar per telefon och diktera avslag på insända manuskript i ordalag som fick mången författare att känna att det närmast var en ära att bli refuserad av honom.

Hans beläsenhet, musikintresse och allmänna kunnighet i mänskliga frågor gjorde väl valet lätt när Olof Rydbeck vid sin omorganisation av Radiotjänst säsongen 1955-56 skulle utse programdirektör för ljudradion. Det blev Nils-Olof Franzén. I den befattningen genomförde han några år senare en "arbetsfördelning" mellan P 1 och P 2 - under avsevärt motstånd från en del av oss programmakare som inte lika klart såg att kanaler med speciell karaktär var framtidens radio.

Min första egentliga arbetskontakt med Nils-Olof Franzén bestod i att han bad mig läsa korrektur på ett franskt språkkurshäfte, och några smärre påpekanden beträffande ordlistorna i det häftet blev inledningen till ett fruktbart samarbete och djup vänskap under de följande decennierna. Det är självklart att jag som nykomling var imponerad av hans kunnighet och kapacitet, och säkert lät jag mig påverkas av hans bedömningar i många stycken.

Den enda grava anmärkning man kunde rikta mot honom under dessa intensiva år i radions historia var att det på grund av hans många åtaganden ofta var svårt att få samtala med honom i tillfredsställande utsträckning. Men det fanns ett sätt att råda bot på detta: att gå på Operan varje gång man där gav "Figaros bröllop"! Då kunde man vara säker på att träffa honom i mellanakten. Under några år på 1940-talet kom jag faktiskt att på det sättet se praktiskt taget alla framföranden av "Figaro" på Stockholmsoperan.

Vi är många gamla radiomedarbetare som har Nils-Olof Franzén att tacka för mycket: för att han var en stimulerande förebild, en arbetsledare med fast hand i kombination med stor vänlighet, en sann humanist med aptit på det mesta, något av en modern "uomo universale" om man så vill - egenskaper som en person som sitter centralt i programarbete helst bör ha. Man ser tillbaka på samarbetet och samvaron med honom med värme och glädje.

- Rolf Lundgren

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt