Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DÖDSFALL: Rune Wärmark

Förre kommunalrådet Rune Wärmark, Haninge, har avlidit 86 år gammal. Hans närmaste är hustrun Ester och sonen Anders med familj.

Rune Wärmark föddes i Stockholm men flyttade till Vendelsö i dåvarande Österhaninge kommun redan under sitt första levnadsår. Han växte upp under mycket enkla förhållanden. Tidigt började ha arbeta som lantbrevbärare men efter exercisen blev han snickare. Under 50-talet var han några år hälsovårdsinspektör.

Men det var politiken som skulle bli Rune Wärmarks verksamhetsområde. Mycket tidigt vaknade hans politiska intresse och redan som 22-åring fick han sitt första politiska uppdrag. Han blev ledamot av Idrottsplatsstyrelsen i Österhaninge kommun. 1940 blev han arbetarekommunens ordförande och i kommunfullmäktige debuterade han 1943.

I kommunalnämnden tog han plats ett år senare. 1948-55 var han nämndens ordförande och kom att bli den helt dominerande politikern i Österhaninge kommun. Efter sin tid som politiker var han i sju år verkställande direktör i Haninge bostäder.

När Rune Wärmark började sin politiska bana på 1930-talet hade Österhaninge kommun färre än 3 000 invånare. När Haninge kommun bildades 1971 hade Österhaningedelen ett invånarantal på över 30 000. Bakom denna utveckling låg en mycket kraftfull politik med offensiva markförvärv som ett framträdande inslag. Framgångsrika förhandlingar med Stockholms stad och Huddinge kommun som i ett slag löste den egna kommunens vatten- och avloppsförsörjning var ett annat viktigt inslag liksom att Österhaninge i ett tidigt skede byggde ett effektivt fjärrvärmesystem. Det är ingen tvekan om att denna utveckling i mycket i hög grad bär Rune Wärmarks kännemärke.

I landstinget var han ledamot 1947-71 och satt flera år i förvaltningsutskottet. Där lyckades han få flera landstingsverksamheter förlagda till Handen. Han gjorde också stora insatser i Länsbostadsnämnden, Stockholmstraktens regionplaneförbund, Stockholms förorters samarbetsnämnd och i Kommunförbundets länsavdelning. Från 1951 till 1960 var han också ledamot i det socialdemokratiska partidistriktets styrelse och 1961-67 suppleant i dess verkställande utskott.

Det blåser alltid kring kraftfulla politiker, och det gjorde det också kring Rune Wärmark. Han fick utstå kritik men han tvekade aldrig att driva en fråga som han ansåg vara viktig. Han kunde känna sig stimulerad av en ärlig politisk strid men när Expressen i ett reportage berättade att det var han som stått modell för den satiriska teaterpjäsen "Pampen" kände han sig kanske sårad men samtidigt lite stolt. Bara en betydande politiker väcker så stor uppmärksamhet. Med tiden fick han också möta stor respekt också långt utanför de egna leden.

Hans-Eric Andersson