Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 21:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-sjalvklar-ledargestalt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Dödsfall Självklar ledargestalt

Socionomen och fil kand Maj Kullenberg, Göteborg, har avlidit 86 år gammal. Änka efter civilingenjör Yngve Kullenberg.

Hennes närmaste är sex barn med familjer samt syskon.

Maj Kullenberg var dotter till rektor Ludvig de Vylder och hans hustru Elisabeth, född Lundberg. Intrycken från barndomshemmet i starkt idealistisk folkhögskolemiljö kom att prägla hela hennes livsinriktning. Djupa kulturella intressen och socialt engagemang kännetecknade all hennes verksamhet.

Hon var en strålande personlighet. Ett rikt intellekt parat med stort socialt patos och osedvanlig handlingskraft gjorde henne till en självklar ledargestalt.

1952-84 var Maj Kullenberg Göteborgs kvinnliga diskussionsklubbs ordförande. Som ordförande efterträdde hon Natalia Ahlström, som under sina ordförandeår utvecklat föreningen till en mycket respekterad och uppskattad position i stadens kulturliv. Under Maj Kullenbergs kreativa och dynamiska ledning kom Diskussionsklubben att bli en alltmer uppmärksammad och betydelsefull kulturinstitution i Göteborg.

De otaliga evenemangen avlöste varandra. Bokstavligt talat hela Sveriges sociala och kulturella elit medverkade.

I den långa raden av stora humanitära insatser som initierades och administrerades av Diskussonsklubben genom Maj Kullenberg förtjänar några att särskilt nämnas.

Haus Victoria i Väst-Berlin är ett hem som grundades för att ge en tids vistelse och rehabilitering åt främst ensamstående, nödställda kvinnor från Öst-Berlin. Diskussionsklubben åtog sig att stå för all utrustning som möbler, husgeråd, gardiner, lakan etc för 40 personer. Och under Maj Kullenbergs energiska ledning lyckades man så väl med insamlingen att en hel fullastad järnvägsvagn, som även innehöll rostfria diskbänkar och kylskåp, kunde sändas till Berlin. Maj Kullenberg satt som enda kvinna i styrelsen för Haus Victoria och for regelbundet till Berlin för styrelsearbete och tillsyn av hemmet. Hon samarbetade nära med svenska kyrkoherden i Berlin Heribert Jansson och med hemmets föreståndare Carl Gustaf Svingel. Projektet drevs i ett 20-tal år i samarbete med Lutherhjälpen.

Vid översvämningen av floden Arno 1966, då hela Florens stod under vatten, organiserade Maj Kullenberg snabbt en stor penninginsamling. Hon for själv ner till Florens och överlämnade de insamlade medlen. Som tack blev hon utnämnd till hedersmedborgare i Florens.

När Maj Kullenberg på senare år av fysisk ohälsa hade svårt att förflytta sig utom hemmet följde hon med obrutet intellekt den dagsaktuella debatten genom medierna. Hon deltog i debatten genom att göra sina inlägg i pressen, spontant och ofta med skärpa, men alltid elegant och välformulerat.

Som ytterligare exempel på hennes intellektuella vitalitet kan nämnas att hon i flera år varje vecka i sitt hem samlade en grupp om cirka 20 damer från Diskussionsklubben till en litteraturcirkel.

För sina många betydelsefulla insatser fick Maj Kullenberg motta ett stort antal utmärkelser, bland annat Vasaorden och Göteborgs stads förtjänstmedalj.

Gunvor Liss

Ordf Göteborgs kvinnliga diskussionsklubb

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt