Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-svante-von-zweygbergk/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DÖDSFALL: Svante von Zweygbergk

Elmaskinprofessorn Svante von Zweygbergk, Frillesås, som forskade och undervisade på Chalmers i 35 år, har avlidit i den aktningsvärda åldern av 87 år. Hans närmaste är döttrarna Christina Berg, Marianne Bougie och Ira Gabriellson med familjer.

Svante von Zweygbergk kom till Sverige i början av 50-talet från Finland, där han varit på Strömberg och, som rekordung professor, på högskolan i Helsingfors.

Svante ägnade sig inte bara åt elektriska motorer och generatorer och deras kända beräkningsteknik.

Han upplät sitt laboratorium i mitten av 50-talet för det som sedan växte till Göteborgs Datacentral. Han var den förste som gav en kurs i programmering på Chalmers. Han insåg tidigt att datorer var någonting att räkna med.

Tyristorerna, som är elkraftteknikens motsvarighet till elektronikens transistorer, blev tidigt introducerade i hans kurser.

Många är de ingenjörer i Sverige och Finland som nämnt att han tidigt visade på det område vi i dag kallar kraftelektronik. Området har tillämpningar i motordrifter, i processindustrier, kommersiella byggnader, tåg, elbilar, med mera, samt i högspänd kraftöverföring. Detta är områden inom vilka dagens ABB och Bombardier bedriver internationellt mycket framgångsrika verksamheter i Helsingfors, Ludvika och Västerås.

Vår vän Svante har lärt upp och lärt ut sin teknik till många elever som bidragit till nämnda framgångar. Han bidrog även till starten av Tammerfors Tekniska Högskola och blev en av dess första hedersdoktorer.

Vid 60 års ålder (1974) identifierade han vindkraften som ett nytt forskningsområde och blev stark engagerad i den vilket lett till stora tekniska framgångar för Chalmers under nu drygt 25 år. Svante fokuserade själv på direkt-drivna vindgeneratorer med permanenta magneter, vilket i dag är en kommersiellt gångbar lösning. Han utförde själv såväl datorberäkningar som experiment efter 75 års ålder.

Svante hade hela livet ett gott samspel med sina tidigare kolleger och elever i Finland. Han fick som pensionär Chalmersmedaljen. Han var i nästan 50 år det vill säga långt efter sin 80-årsdag konsult åt industrin.

Professor Svante von Zweygbergk var inte bara forskare och ingenjör, utan även familjefar. Han var mycket språkkunnig, pianospelare och seglare, händig i hus och båt, samt artistisk med bland annat freskomålningar. Han var empatisk och klarsynt. Han stod för sin åsikt. Vi är många som minns honom med tacksamhet och glädje.

Lars Gertmar

specialist/professor, ABB/LTH

Chandur Sadarangani

professor KTH

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt