Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 09:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dodsfall-sven-bertil-krebs/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DÖDSFALL: Sven-Bertil Krebs

Arkitekt SAR Sven-Bertil Krebs, Stockholm, har avlidit 77 år gammal. Hans närmaste är hustrun Birgitta, barnen Ulrika, Beata och Lovisa med familjer samt systern Barbro med familj.

Sven-Bertil Krebs föddes i Stockholm, tog studentexamen 1942 i Södra latin, blev arkitekt på Tekniska högskolan i Stockholm 1955 och arbetade på sjukhusspecialisten Gustav Birch-Lindgrens arkitektkontor till 1982, de senare åren som delägare.

Han ansvarade för ett flertal sjukhus i landsorten, bland annat i Härnösand och Sandviken samt i Stockholm för Serafimerlasarettet och Sophiahemmets modernisering.

Senare deltog han huvudsakligen i stora universitetssjukhusprojekt, som i Uniconsults ledning projekterades i Libyen, Algeriet och Irak, men också i mindre projekt i Tanzania och Zambia samt ett barnsjukhus i Vietnam.

Sven-Bertil Krebs var en noggrann, praktisk och ansvarsfull arkitekt, som tog sig tid att ordentligt sätta sig in i olika funktioner och utformningar i en alltmer stressad tid. Alltid optimistisk och lågmäld - utan någonsin ett ont ord - bidrog han med sin lugna personlighet i hög grad till den goda stämning som rådde på kontoret.

Han var verksam inom Frimurarorden, där han bland annat arbetade med renoveringen av Ordenshuset på Blasieholmen. I omfattande och pietetsfull kyrkorestaurering har han gjort bestående insatser för Oscars, Gustav Adolfs och Olaus Petri kyrkor.

Sven-Bertil Krebs anförtroddes även restaureringen av kyrkan i Djurgårdsstaden, en av Stockholms 1700-talsklenoder.

Tidigt under skolåren lade han grunden till sina stora friluftsintressen, särskilt skid- och skridskoåkning. Han blev medlem i Stockholms Skridskoseglarklubb 1955 och blev snart ledare för mycket uppskattade skridskofärder.

I femton år var han verksam i klubbens styrelse som sekreterare och vice ordförande, en tid då klubben radikalt ändrades från gammaldags sällskap till modern idrottsorganisation. Han bidrog i hög grad till att detta kunde genomföras framgångsrikt.

Han ansvarade också för att klubbens stuga på Älgö förvandlades till ett modernt och ändamålsenligt inrett klubbhus.

Intresset för längre färder och större utmaningar ledde till uppdrag som färdledare i fjällen, utbildning i snöbivack och iglooteknik, bergsklättring och glaciärvandring.

I åtta år var han ordförande i Svenska fjällklubben. Han gav nytt liv åt klubbens alpina sektion men var angelägen att inte isolera bergsklättringen från andra upplevelser i fjällen.

I hela sin verksamhet framstår Sven-Bertil Krebs som en verkligt mångkunnig man, som med klart och konstruktivt intellekt gjorde insatser av bestående värde på en rad områden.

Han var också en praktisk man som byggde sin egen båt. Omvittnad är hans förmåga att lyssna och visa respekt för vitt skilda åsikter, men också att sammanföra dem till fungerande syntes.

Sven Alm

Bengt Erik Rydén

Tomas Saagpakk

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt