Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DÖDSFALL: Walde Bengtsson

Journalisten Walde Bengtsson, Simrishamn, har avlidit 71 år gammal. Hans närmaste är barnen Göran, Lars och Eva, barnbarn samt förra hustrun Elsa.

Under nästan ett halvt sekel var det han som satte Simrishamn på kartan. Han började arbeta i bank och blev då god vän med Piraten, när han skickades till denne i Kivik för att försöka skaka fram manus till en jubileumsskrift. Sin egen journalistiska verksamhet började han som sportskrivare i Ystads Allehanda på 50-talet men visade sig snart behärska betydligt större områden.

Han utnyttjade sin genuina kunskap om Sydostskåne genom att lämna notiser och uppgifter till en lång rad tidningar över hela landet. Under 1960-talet och framåt hade han nästan dagligen någon liten notis i Dagens Nyheter om vad som hänt i trakten och han hade en sällsynt förmåga att formulera sig kort och koncist till glädje för stressade nattredaktörer. Så småningom tog radion honom i sin tjänst och hans utpräglade lugna skånska blev ett återkommande inslag i nyhetsflödet. Säkerligen lockade hans rapporter många uppsvenskar till Österlen.

Framåt pensionsdags gav han sig in i politiken i Simrishamn, först som folkpartist sedan som representant för kommunens väl. Tillsammans med goda vänner startade han också Österlen Magasinet, en tidskrift vars senaste nummer han var sysselsatt med när han hastigt avled.

Claes Sturm