Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 08:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/einar-gustafsson-till-minne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Einar Gustafsson till minne

F landshövdingen EINAR GUSTAFSSON, Linköping, har som tidigare meddelats avlidit. Med honom gick en synnerligen aktiv person ur tiden.

Han föddes i ett småbrukarhem i Loftahammar i Kalmar län. För honom liksom för så många andra landsbygdsungdomar på 1930-talet blev folkhögskolan en inkörsport för hans vidare väg i livet.

Sin yrkesutbildning hämtade han vid såväl Gamleby som Osby lantmannaskolor, varefter han arbetade som kontrollassistent under några år. Under andra världskriget fanns något som kallades Jordbrukshjälpen.

Inom denna var Einar Gustafsson verksam i Finland under början av 1940-talet. Han spelade också en avgörande roll vid förvärvet av Mälsåker utanför Stockholm, som blev förläggning för norska flyktingar. Under sin beredskapstjänst på Ven hade han också kontakt med danska flyktingar.

1958 arrenderade makarna Gustafsson Kårby gård vid sjön Boren. Här fick Einar Gustafsson möjligheter att utveckla sitt stora intresse för jordbruk med djurhållning - ett intresse som han följde upp långt efter sin pensionering.

1975 blev Einar Gustafsson landshövding på Gotland och var detta i sex år. Under denna tid förvandlade han tillsammans med hustru Barbro det vackra Residenset till en trivsam samlingsplats för såväl ö-bor som fastlänningar.

SOM LANDSHÖVDING blev Einar Gustafsson ordförande i vårt lands äldsta hushållningssällskap och året därpå också ordförande i Hushållningssällskapens Förbund. Detta uppdrag lämnade han 1983 men ända fram till för något år sedan deltog han med stort intresse i de årligen återkommande förbundsstämmorna på olika håll i landet. Särskilt minns vi hur han som tidigare kyrkosångare och gluntsångare, med kraftfull röst ledde sången till de dikter som hans kära hustru Barbro författade till varje stämma.

Vi som i olika sammanhang fått samarbeta med Einar Gustafsson har sett detta som en stor förmån. Hans kunnighet, rakhet, humor och stora sociala känsla minns vi särskilt bland mycket annat, när vi nu nåtts av budet att han slutat sitt verksamma och innehållsrika liv.

CLAES ELMSTEDT

SVEN GESSLEIN

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt