Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 12:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/elsa-stackelberg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Elsa Stackelberg

Elsa Stackelberg (född Lund), Edsbruk, har avlidit 85 år gammal. Hon var änka efter Berndt Stackelberg och efterlämnar sönerna Esben och Torbjörn med familjer och dottern Honorine med familj.

Elsa var 11 år när tyskarna ockuperade hennes hemland Norge. Fadern var aktiv i motståndsrörelsen vilket medförde att familjen 1944 måste fly till Sverige. Elsa fick sedan ensam fortsätta sin skolgång i Norska skolan i Uppsala, tidigt tvingad att klara sig själv.

Så tog kriget slut och Elsa började på konstfack i Oslo. Men hon kunde inte glömma Kit Colfach som hon träffat i Uppsala. De gifte sig, flyttade till Köpenhamn där Kit studerade medicin och där Esben och Torbjörn föddes. 1950 kom den vackra norskan och den stilige danske kirurgen, som också var filmare, till Västervik. Kit ville 1959 göra en realistisk upplysningsfilm, ”Susanne”, för för att visa ungdomar vad som händer vid en bilolycka. Elsa skrev manus, regisserade och producerade. Alla medverkande var amatörer, även Susanne Ulfsäter och Arnold Stackelberg i huvudrollerna. Filmen blev en succé.

1960 gifte Elsa om sig med Berndt “Benny” Stackelberg och flyttade till gården Stensnäs och blev hjärnan och hjärtat bakom den omfattande restaurering som genomfördes. Resultatet blev ett mycket vackert hem. Vännerna minns jakter, glada 17-majfester och familjen minns oslagbara Fanny-och-Alexander–jular.

Elsa Stackelberg var inte bara kreativ och konstnärlig utan också driftig. Hon skapade bland annat påsktuppen ”Hönebjär” som såldes på NK och Svenskt Tenn och hon designade kjolar för Märthaskolan som blev ett ”måste” för tidens välklädda damer. Som designer är Elsa mest känd för klassiska utemöbler – Fri Form och Nordic Lights. Hon grundade företaget Fri Form som drevs med maken Benny på Stensnäs i mer än trettio år.

Elsa var en levnadsglad, trofast, pigg och humoristisk vän, men också tuff och stark. Som mor var hon kärleksfull och närvarande och med stor respekt för sina barns integritet och självständighet. Hon bar sina svårigheter med stoisk övertygelse: ”Det fixar sig nog”. Något av det sista hon sade var att hon var nöjd med sitt liv. Vi är glada över att ha fått lära känna Elsa och sörjer henne mycket.

Hon skapade bland annat påsktuppen ”Hönebjär” som såldes på NK och Svenskt Tenn och hon designade kjolar för Märthaskolan som blev ett ”måste” för tidens välklädda damer.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt