Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 08:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/en-dubbel-bas-for-de-starka/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

En dubbel bas för de starka

Lördagens 50-årsjubilar BJÖRN SÖRENSEN, Bandhagen, kan tveklöst räknas in bland de tunga och starka gossarna. Han är dessutom högsta basen för dem - i två förbund till på köpet.

Han är dels ordförande för Svenska tyngdlyftningsförbundet sedan fyra år, dels ordförande för Stockholms tyngdlyftningsförbund sedan tio år. Det låter som tunga uppdrag i överkant men själv säger han bara:

- Visst kan det vara jobbigt men det går bra. Jag har duktiga medarbetare att delegera uppgifter till.

Björn Sörensen var själv lyftare av hygglig klass och ägnade sig åt avdelning styrkelyft, en verksamhet som ortodoxa skivstångsvänner rynkar litet på näsan åt.

Blev SM-trea

- Det finns det ingen orsak till, menar han. Det är två fina och närbesläktade men olika grenar. Man kan säga att i styrkelyft handlar det till 80 procent om råstyrka och 20 procent teknik, i tyngdlyftning motsatt förhållande.

Själv blev han trea på styrkelyftarnas första SM 1975. Som mest har han hivat upp 310 kg i knäböj och 285 i marklyft, långt från världsklass men svindlande för den som har fullt upp med att lyfta tandborsten.

Internationellt har styrkelyftarna ett eget förbund medan grenen i Sverige sorterar under Tyngdlyftningsförbundet, något som Björn Sörensen enbart ser administrativa fördelar med.

Jobbar med doping

Hans förbund har varit hårt ansatt av dopingproblemen, vilket gjort det svårt att skaffa sponsorer. Han säger:

- Problemet har kanske varit större hos oss än hos något annat förbund, men det finns heller inget som gjort mera för att komma åt det. Vi har fått ner missbruket betydligt bland våra 1 700 licensierade tävlingslyftare, men vi har 35 000 medlemmar som inte tävlar och där har vi svårare att nå fram.

Björn Sörensen har inget hopp om att fullständigt få bort missbruket, lika litet som det helt går att få bort narkotikan ur samhället. Han bör veta, eftersom han konfronteras med problemet i sitt jobb varje dag.

Segling motmedlet

Efter att ha varit vårdare och administratör på Kronoberg är han nu samordnare på Storbodaanstalten i Rosersberg, där de intagna till 95 procent är narkotikamissbrukare.

Att vid sidan av detta jobb basa för två idrottsförbund kan vara rätt påfrestande, men Björn Sörensen har motmedlet - segling.

- Jag började jobba med båten, en Omega 28, i påskas och den 1 maj skall den i sjön, säger han förnöjt. Sedan blir det segling varje helg till i höst plus semester. Det är den perfekta avkopplingen. Tur att tyngdlyftning är en vintersport!

KURT LORÉN

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt