Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/en-ordforande-for-fred/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

En ordförande för fred

Från sju till trehundra aktiva medlemmar på ett år gör organisationen till landets snabbast växande folk­rörelse. Men ordföranden Yasri Kahn räknar med att redan i år ha flera tusen till kring kampen för fred .

I mitten av mars firade Svenska muslimer för fred och rättvisa treårsjubileum och Yasri Kahn kunde se tillbaka på ett år som förbundsordförande.

– Rörelsen har spritt sig snabbare än vi tänkt oss. Det inspirerar. Vi har fullt på våra ledarskapskurser och det bildas lokalavdelningar på löpande band. Närmast startas en avdelning i Karlstad, men intresset växer även ute i Europa – Paris, Amsterdam, London.

Yasri Kahn beskriver SMFR som en fredsrörelse grundad på rätt­visa, islamiska principer och mänskliga rättigheter. Den bildades för att ge röst åt den stora, tysta majortiteten av muslimer, som inte känt igen sig i den snedvridna beskrivningen i massmedierna.

– Vi är klämda mellan två extremer. Antingen förknippas muslimer med extremister, terrorister eller så domineras bilden av islamofobernas fördomsfulla syn.

För tre år sedan blev han en av hundra ”muslimska fredsagenter”. Det var resultatet av ett projekt som drivits av studieförbunden Sensus och Ibn Ruschd med stöd av pengar från Allmänna arvsfonden. Syftet var att bekämpa fördomar mot såväl islam som västvärlden. Yasri Kahn har sedan dess deltagit i mängder med debatter och fört diskussioner med föreningar, träffat politiker och byggt nätverk. SMFR har anordnat utbildningar, demonstrerat mot terrorism, manifesterat sitt stöd för demokrati i Tunisien och Egypten – där man deltar i ett barnhemsprojekt – och startat insamlingar till projekt i Pakistan och Palestina.

Föreningen vill bygga broar mellan olika grupper. Man samarbetar med den kristna fredsrörelsen Saalams vänner. Dialogen och samtalet har belönats med Ickevåldspriset och Ickevåldsfondens pris.

– Förra året deltog vi i hundra olika aktiviteter. Med ökad kunskap får vi ett tryggare samhälle med trygggare människor som är beredda att ta ansvar, säger han.

I SMFR:s nätverk ingår mentorer från bland annat Volvo, Handelsbanken, Adidas och Ericsson och på hemsidan noterar förbundet att ministrar som Carl Bildt och Ewa Björling visat sitt stöd.

Yasri Kahn växte upp i Upplands Väsby. Han berättar hur han systematiskt läste samtliga böcker på skolbiblioteket innan han gick över till stadsbiblioteket för att plöja alltifrån klassiker till fantasylitteratur och faktaböcker. De tidiga läsvanorna har betytt mycket. Utan dessa hade det varit svårt att klara hans omfattande studier, resor och åtaganden.

– Jag har lärt mig att vara påläst. Då vågar man prata om alternativ i stället för att enbart kritisera.

Från början drömde han om att bli entreprenör. Organisatorisk talang hade han redan som 15-åring. Då gällde det att dra i gång grupper med dataspelande ungdomar. Sedan dröjde det inte länge förrän han satt i kommunen för att föra den yngre generationens talan.

Nu talar han sig varm för folkbildning och SMFR, som enligt hans försiktiga beräkning kommer att ha uppemot 40 000 medlemmar i framtiden. DN träffar Yasri Kahn innan han ska ge sig i väg på rundresa i USA, inbjuden av landets utrikesdepartement. Det är International visitor leadership program, IVLP, som ger honom möjlighet att träffa politiker, besöka skolor och olika organisationer.

– Det blir spännande att ta del av exempel på hur man arbetar med frågor som fred, integration och demokrati. Jag vill veta mer om hur de tänker på global nivå – varför goda idéer i storpolitiken försvinner på vägen när de ska kopplas ihop med vardagen.

Jan Falk

jan.falk@dn.se 08-738 21 18

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt