Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 12:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/en-spjutspets-for-handbollen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

En spjutspets för handbollen

Det sägs att CURT WADMARK, Lund, uppfann handbollsspelet men det är inte riktigt sant. Helt visst är emellertid att han fyller 80 år i dag, måndag, och att han är tidernas största ledarprofil i internationell handboll.

Högtidsdagen tillbringar han på Kanarieöarna, men uppvaktningarna lär han ändå inte slippa när han återvänder till den skånska jorden en bit in i februari.

- Ingen har betytt mera än Curt Wadmark för att utveckla och sprida handbollen, konstaterar Svenska handbollförbundets ordförande Staffan Holmqvist.

Nere på kontinenten har Curt Wadmark alltid - nåja, sedan en 40 år tillbaka åtminstone - kallats " Herr Professor". Fortfarande ställer sig tyska handbollsledare i givakt när hans namn förs på tal.

Lyckosam debut

Själv började han med friidrott och tog två skånska DM i tiokamp innan han gick in för handbollen på 1930-talet, då det mest handlade om ett fredligt hystande med intresse i stort sett bara bland akademiker i Sverige, Danmark och Tyskland.

Sin debut på lagledarbänken i landslaget gjorde han 1943 när Danmark slogs i Helsingör med 11-5 (obs ej halvtidssiffror) och då han fortfarande var aktiv spelare. Det fortsatte han med till 1946 då han avverkat 12 landskamper som spelare och beslutade sig för att, nu jäklar anamma, skulle det bli riktig sport av handbollen och den skulle spridas internationellt.

Det året var han med och bildade Internationella handbollsförbundet, tog plats i dess styrelse och stannade där till 1990. Förmodligen är det ett rekord av något slag.

Vid bildandet hade internationella förbundet 8 anslutna medlemsländer, nu har man 135.

Som landslagsledare fortsatte han i 20 år till 1963, då han fick den formella titeln förbundskapten och blev i princip diktator. Det fortsatte han med till och med VM-turneringen i Sverige 1967 då han lämnade över till Roland Mattsson och efterträdde Palle Högberg som ordförande i Svenska handbollförbundet för sex år.

Dessutom har han hunnit med att vara ordförande i Skånes idrottsförbund och Skånes handbollförbund, basa för Lugi i Lund, sitta i riksidrottsstyrelsen, ägna sig åt kommunalpolitik för högern/moderaterna och bli miljonär på att odla grönsaker som storbonde på Råbyholm gård.

När han lämnade ifrån sig landslagsansvaret hade han basat vid 354 landskamper och håvat in två VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons.

Framsynt

Och i 44 år var han alltså i hög grad internationellt engagerad, där hans smidighet vid konflikter och hans framsynthet var oerhört betydelsefulla inslag i handbollens utveckling.

- Hans storhet som internationell ledare var att han alltid såg till handbollens bästa utan nationella värderingar, säger Staffan Holmqvist.

Sin stora lidelse för handboll har Curt Wadmark kvar. Han missar praktiskt taget aldrig en hemmamatch för Lugi. Förmodligen finns han på plats också på Island när VM spelas.

Men att turneringen numera har 24 deltagare tycker han inte om. Sådan klass är det inte på handbollen - ännu!

KURT LORÉN

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt