Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 12:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/fotograf-med-egen-profil/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Fotograf med egen profil

Fotografen KARY H LASCH, Stockholm, har avlidit i en ålder av 79 år. Efter en längre tids sjukdom somnade han lugnt in på kvällen fredagen den 27 augusti i kretsen av trogna vänner.

MAN KAN utan vidare påstå att Kary Lasch var en legendar. Och kommer att så förbli. Det finns knappast någon inom fotografi- eller mediavärlden som inte känner till eller har hört talas om Kary Lasch. Det beror naturligtvis i första hand på hans verksamhet som fotograf men också på hans speciella personlighet. Hans galna upptåg, hans blixtrande humor, hans kvicka tunga, hans stora kunnande om konst och musik, hans sinne för det smakfulla, hans samlarvurm, hans internationalitet, hans förmåga att ta folk - allt detta tillsammans med hans bilder gjorde honom till en av svensk fotografis starkaste profiler någonsin.

Kary H Lasch föddes i Prag den 1 februari 1914. Han kom till Sverige som turist 1938. Samma dag han skulle återvända hem marscherade tyskarna in i Tjeckoslovakien, tågen söderut blev inställda och Kary blev kvar i Sverige. Några år senare, i mitten på 40-talet, fick han av en slump tag i en kamera och en lysande fotografkarriär inleddes. Under hela sitt liv verkade han som freelancer men var tidvis mer eller mindre knuten till Åhlen & Åkerlunds förlag där han ofta blev publicerad i bl a bildtidningen Se.

Kary Lasch har lite orättvist ofta kallats "flickfotograf". Det är sant att han gärna fotograferade flickor (bl a tog han de allra första bilderna på en ung, okänd Brigitte Bardot innan hon blev BB med hela världen), men för honom handlade det om det formsköna och smakfulla. Estetiken och kompositionen kännetecknade hans bilder och han slog vakt om det som för honom var vackert, och kunde vara mycket bestämd i sina omdömen om det han fann smaklöst.

KARY LASCH kombinerade fotografyrket med sina intressen. Han reste mycket och sökte upp de stora elefanterna inom konst, musik och teater. Och med sitt vinnande sätt med inslag av charmfull galenskap fick han inte bara fotografera dem, han blev också deras vän. Han kunde konsten att komma nära sina "offer" antingen de hette Picasso, Salvador Dali, Sophia Loren eller Gina Lollobrigida.

Ett av Kary Laschs utmärkande drag var just hans charmfulla galenskap och "busighet", gärna med en dragning åt det lätt skabrösa. Alla som har träffat Kary Lasch har någon gång "drabbats" av hans humor och historierna om honom är många.

Kary var aktiv in i det sista trots att cancern tärde på honom. Till bara för någon månad sedan arbetade han intensivt med att hans bilder, över en halv miljon, skulle vara välsorterade och omhändertagna för eftervärlden. Han oroade sig en aning över vad som skulle kunna hända med ett så omfattande bildarkiv, men vi är några vänner och kolleger som på bästa sätt ska se till att hans intentioner och önskemål uppfylls, och att vi även i framtiden får se bilder med underskriften "Foto: Kary H Lasch".

JACOB FORSELL

ENAR MERKEL RYDBERG

LENNART EDLING

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt