Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 23:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/goda-kunskaper-i-epidemiologi/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Goda kunskaper i epidemiologi

Folkhälsoforskaren och medicine doktorn AUBREY R KAGAN, Stockholm, har avlidit 75 år gammal. Han föddes i London, blev Doctor of Public Health och Fellow of the Royal College of Physicians och genomförde för över 30 år sedan banbrytande studier vid Medical Research Council’s Social Medicine Research Unit vid the London Hospital i samarbete med bl a J.N. Morris.

Aubrey Kagan rekryterades i början av 60-talet till Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève. Han utsågs snart till chef för enheten för icke-smittsamma sjukdomar bl a innefattande hjärt-kärlsjukdomars förekomst i olika grupper, med uppgift att fastställa olika påfrestande miljöfaktorers roll för sjukdomsuppkomsten.

På WHO spelade han en central roll för beslut om och genomförande av den serie internationella symposier över temat Samhälle, stress och sjukdom, som jag fick arrangera i Stockholm 1970-76 med Uppsala universitet och försäkringsgruppen Trygg som medarrangörer. Symposierna fick stor betydelse för kunskapsläget internationellt och blev ett första steg i riktning mot WHO:s globala program Hälsa för Alla år 2000.

1973 lyckades jag rekrytera Aubrey Kagan till Karolinska institutets institution för stressforskning, som samma år även utsågs till WHO:s psykosociala samarbetscentrum, det första i världen i sitt slag. Under svåra pionjärår bidrog Aubrey Kagan till att där bygga upp den verksamhet som nu består dels av sektionen för stressforskning vid Karolinska institutet, tillika WHO:s psykosociala centrum, dels av Statens institut för psykosocial miljömedicin (IPM), med ca 50 medarbetare, varav fem professorer.

AUBREY KAGANS gedigna kunskaper i epidemiologi (läran om sjukdomars förekomst hos grupper) var till ovärderlig hjälp i detta arbete, liksom hans okonventionella och innovativa tänkande, utomordentliga analytiska förmåga och vänsälla väsen. Hans integritet var lika stor som hans tunga var skarp - inför varje ansats till dumdryghet började hans ögon att spela och hans repliker kom som små florettstötar.

För sina vänner var han det trognaste av stöd - en av de få som verkligen alltid fanns till hands, diskret, vänlig, klok och stödjande. Han förenade på ett sällsynt sätt ett knivskarpt intellekt med ett mycket varmt hjärta.

Närmaste anhöriga är barnen Penny, Nicholas, båda i Nya Zeeland, och James, Sydney, Australien, brodern Dick, Kent, England samt Brita Sundberg-Weitman som kom att stå honom allra närmast under de sista 20 åren av hans liv.

LENNART LEVI

Professor i psykosocial

miljömedicin och chef för IPM

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt