Goda råd till en ung kvinna - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Goda råd till en ung kvinna

Det finns saker Johanna Wester önskar att hon vetat när hon var femton år. Nu arbetar hon med en antologi där olika kvinnor får dela med sig av sina tonårsupplevelser.

Johanna Wester tycker att historieberättande av alla slag är oerhört roligt. Hon skriver dagligen, både på jobbet och privat. För Johanna är det ett sätt att kunna angripa tillvaron, samtidigt som det inte alltid är positivt.

– Jag vill rikta blicken utåt också, gärna läsa mer än jag skriver. Man kan skapa en onödigt snäv och definierad värld genom att alltid skriva. Något som är så hisnande med livet är att det inte alltid går att beskriva.

2013 kom Johanna Westers debutroman ”Nattsagor för sömnlösa”, som skildrar fyra unga människors liv i Stockholm, och just nu befinner sig Johanna i en av Svenska institutets lägenheter i Paris för att skriva på roman nummer två.

Samtidigt håller hon på med ett annat bokprojekt tillsammans med sin vän Diana Olofsson, en antologi med arbetsnamnet ”Saker jag önskar jag vetat när jag var femton”. I den delar ett antal kvinnor med sig av sina upplevelser från tonåren. De flesta har skrivit egna texter, medan några blivit intervjuade av Johanna och Diana.

– Vi minns själva hur krångligt det var att vara femton år och kvinna. Det är egentligen en omöjlig uppgift. Man ska anpassa sig efter det feminina idealet samtidigt som man ska vara barn, vuxen, cool, och dessutom sig själv.

När Johanna inte skriver arbetar hon mot diskriminering av människor med psykisk ohälsa på regeringsinitiativet NSPH – Nationell samverkan för psykisk hälsa. Hon berättar att den psykiska ohälsan hos kvinnor mellan 15 och 24 år har ökat stadigt sedan 90-talet och att det är en av anledningarna till att hon och Diana gör antologin.

– Vi måste prata mer om våra erfarenheter att vara kvinna. Det finns inte ett rätt sätt att vara kvinna på. Det hade vi behövt höra när vi var femton.

De som medverkar i boken kommer från olika bakgrunder och tar upp olika ämnen och teman. Till exempel hann författaren Bodil Malmsten, innan hon gick bort i cancer i februari i år, skriva ett kapitel om att samla sina krafter för att leva vidare även när det känns svårt.

Artisten Seinabo Sey talar i sitt kapitel om hur absurt det är att hon ibland kunde hata sig själv när hon var femton, proffsboxaren Mikaela Laurén om att vara stolt och ha respekt för sig själv – oavsett tävlingsresultat. Andra som bidrar med texter till boken är bland andra skådespelaren Mia Skäringer, artisten Annika Norlin och Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz.

– Varje text utgår från något slags tips, vilket kan handla om att våga vara sig själv, ta det lugnt eller ta plats. Vi vill också visa på en motståndskraft mot idén om den traditionella kvinnliga könsrollen, man kan vara kvinna på så många olika sätt. Vi behöver stötta varandra och visa på att det finns en solidaritet att hämta kraft ur, ta vara på olika kvinnors erfarenheter.

Engagemanget för människorättsfrågor har funnits länge hos Johanna. När hon var 23 år bodde hon ett tag utanför Bangkok och undervisade i engelska på ett buddistiskt tempel för föräldralösa tonåringar. Tillbaka i Sverige blev hon utbildad till barnrättsinformatör för Unicef och arbetade i flera år för Ecpat, som utbildar och pratar om handel med barn. Johanna tycker inte att det finns en tydlig växelverkan mellan sitt skrivande och sitt arbete med mänskliga rättigheter.

– Jag har jobbat med barns rättigheter, mot sexuella övergrepp och nu med psykisk hälsa. Skrivandet är den mer ostyriga och lustfyllda sidan av mig. Men ”Saker jag önskar jag vetat när jag var femton” är nog så nära mitt ’vanliga’ jobb jag någonsin kommit.

När kommer boken?

– Den kommer våren 2017. Jag skulle älska om den får finnas på fritidsgårdar, hos skolkuratorn, på skolbiblioteken, och liknande ställen som unga tjejer och kvinnor har tillgång till. Vi vill att boken ska vara som ett slags litterär ’high five’ till kvinnan.

Gratuleras till: Har namnsdag i fruntimmersveckan, 21/7.

Ålder: 32 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Författare, skribent och föreläsare. Arbetar mot diskriminering av människor med psykisk ohälsa på regeringsinitiativet NSPH. Sitter även med i Palmecentrets internationella expertgrupp.

Familj: Mamma, pappa, syster och två bonusbröder.

Läser just nu: ”Gå vilse: en fälthandbok” av Rebecca Solnit, som handlar om värdet av att gå vilse i livet, men även geografiskt.

Favoritbok: ”Marilyn Frenchs ’Kvinnorummet’ från 1977, som handlar om vedermödorna och möjligheterna kring att behålla friheten, självständigheten och förståndet i den här världen.”