Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Grävjobb om gravar gav guld

I går fick arkeologen Cecilia Ljung ta emot Kungliga Vitterhetsakademiens pris för sin avhandling. ”Kopplingen mellan vikingatiden och hur vårt land kristnades är spännande.”

Jag träffar Cecilia Ljung några dagar innan hon ska motta priset för avhandlingen som hon kallat ”Under runristad häll” där hon analyserar tidigkristna gravmonument i 1000-talets Sverige.

– Jag har alltid varit intresserad av sånt som hänt långt bak i tiden. Redan när jag var barn tyckte jag om att gå på museer. Jag minns det inte själv, men mina föräldrar har berättat att när jag var på Historiska museet första gången tvingade jag dem att läsa texten på varenda skylt högt för mig.

– Vi kom bara till stenåldern, sedan var vi tvungna att gå hem, säger Cecilia och ler.

Det grundmurade intresset till trots var hon tveksam inför valet av universitetsstudier efter gymnasieexamen på samhällsestetisk linje.

– Jag tänkte först vara lite strategisk och välja läkarutbildning eller psykologi. Men när jag tittade i kurskatalogen var det första jag såg antikens kultur- och samhällsliv. Kursbeskrivningen innehöll allt jag tyckte var spännande, så jag tänkte att jag kan väl gå en termin i alla fall. Men då blev jag fast.

Hon började med antiken men gled senare över till nordisk arkeologi, som hon tyckte var ännu mer spännande. Inte minst lockade själva det arkeologiska grävandet. Under perioder har Cecilia deltagit i utgrävningar i bland annat Italien, Norge och Sverige.

– Men det var när jag under ett par år grävde medeltidsarkeologi i Östergötland som idén till min doktorsavhandling blev konkret. Kopplingen mellan vikingatiden och hur vårt land kristnades är spännande.

För tusen år sedan var vår del av världen inne i en övergångsperiod från ett samhälle med rötter i en förkristen ideologi till ett grundat på den kristna läran. Sättet att begrava de döda förändrades. I stället för kremering lades kroppen orörd i marken. Genom att studera rester av dessa gravar kan man se hur kristna kyrkogårdar och ett nytt religiöst, men även politiskt, samhälle växer fram.

1912 hittade arkeologen Sune Lindqvist fyra gravhällar i sin födelsestad Eskilstuna i samband med gatuarbeten för Klostergatan. Hans rekonstruktion av fynden visade på en tidigare okänd sorts sarkofag med gavlar, sidohällar och lock, gjorda i sten.

De daterades till 1000-talet och när senare fler liknande tidigkristna gravmonument hittats i Sverige har de kallats för ”Eskilstunakistor”, som ännu hundra år senare är ett etablerat begrepp.

– Vi vet att det fanns tidiga träkyrkor, men alla är borta i dag. De här gravmonumenten, som ofta har runliknande inskrifter, är det enda som finns kvar från den här perioden. Och i nästan alla fall har de återanvänts och flyttats och kanske senare murats in i kyrkor. Det finns bara fyra kända fall där gravmonumenten hittats ovanför själva graven i marken.

Cecilia Ljung är inte den första som studerat tidigkristna gravmonument. Men väl den första som genom en doktorsavhandling har gjort en totalinventering av alla fynd och sammanställt och analyserat dem ihop med annat tillgängligt material. Till avhandlingen hör en katalog med 602 dokumenterade gravhällar och delar av gravmonument.

Genom att resa runt i Svealand och norra Götaland, framför allt Östergötland, och undersöka och dokumentera rester av gravmonument, har Cecilia sett framväxten av nya mönster och traditioner under inledningen av den kristna tiden i Svea rike.

I maj 2016, efter flera års arbete under en period då hon också födde två barn, disputerade hon på sin avhandling vid institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet. Och i går hyllades hon och andra pristagare av kungen (i höstas fick hon även Kungl. Gustaf Adolfs Akademiens pris för sin avhandling) vid en ceremoni i Riddarhuset som följdes av middag på Grand Hôtel.

Vad händer nu då?

– Nu går jag vidare och hoppas att andra forskare ska ha nytta av min avhandling. Jag har fått en forskartjänst och ska tillsammans med två kollegor undersöka det tidiga Sigtuna.

De här gravmonumenten, som ofta har runliknande inskrifter, är det enda som finns kvar från den här perioden.

Gratuleras till: Har fått 50 000 kronor av Kungliga Vitterhetsakademien för sin doktorsavhandling om tidigkristna gravmonument i 1000-talets Sverige.

Gör: Fil dr i arkeologi.

Ålder: 38 år.

Bor: Traneberg, Stockholm.

Familj: Maken Erik, barnen Arvid, 6 år, Alma, 2.

Samarbeten: Har startat internationella forskningsnätverket Runes, Monuments and memorial carvings tillsammans med en engelsk forskare, Marjolein Stern.

Intressen: Att rida dressyr, något som hon gör regelbundet. Odling på kolonilotten.

Så firas priset: ”Förutom festen på Grand Hôtel ska jag bjuda mina föräldrar på en fin restaurang. De har hjälpt mig på många vis när jag arbetat med min avhandling.”