Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 06:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/gunnar-cedervall-epokgorande-skolarkitekt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Gunnar Cedervall. Epokgörande skolarkitekt

Arkitekt SAR Gunnar Cedervall, Stockholm, känd som en av Sveriges mest kunniga och välrenommerade skolarkitekter, har hastigt avlidit under en semestervistelse i Frankrike 77 år gammal. Hans närmaste är makan Mary, dottern Christina och sonen Jan från tidigare äktenskap med dåvarande hustrun Vera.

För de allra flesta är Gunnar känd som skolarkitekt men från hans penna har också kommit bland annat hotell, idrottshallar, äldreboenden, barnstugor och centrumanläggningar. På många sätt stod Gunnar för nytänkande i skolplaneringen. Jordbromalmsskolan i Haninge och skolan i Flemingsberg, Huddinge, var ett par av Sveriges första skolor integrerade i centrumanläggningar. Han bidrog också till att centralkapprummen i högstadieskolorna avskaffades.

Ett speciellt förhållande fick Gunnar till det mångåriga hotellprojektet Köja i Årefjällen där han också tillbringade många semestrar med familjen i skidbackarna.

Tack vare sitt gedigna kunnande och sitt stora intresse för skolfrågor i utvecklingsländerna anlitades Gunnar av Sida för många projekt i Afrika och i arabvärlden. Av algeriska staten fick han också uppdraget att rita typskolor för den algeriska landsbygden anpassade till landets olika klimatzoner. I Moçambique fick han i uppdrag att rita om en biograf till landets parlament. Detta blev mycket uppmärksammat och Gunnar fick senare också uppdraget att rita den Svenska ambassaden i Maputo.

För Gunnars del har även privatlivet varit vikt för byggande och projekt. Allt från familjens utsökta sommarhus i Ljunghusen till det sista i raden som växt fram i bergsstaden Fayance, ett par mil nordost om Cannes i Frankrike.

Gunnar var en varm människa, intresserad av sina vänners och medarbetares välbefinnande och glädje. Att arbeta med Gunnar var en inspirerande och ständigt nyskapande upplevelse.

VALDEMAR AXELSSON

BO FRITZELL

BIRGITTA HOLM

LARS LINDSTAF

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt