Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 06:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/gunnar-svensson-har-avlidit/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Gunnar Svensson har avlidit

Av TORSTEN JANSSON /TT

En av Sveriges främste jazzmusiker, pianisten och kompositören Gunnar Svensson, avled på fredagen på Karolinska sjukhuset efter en tids sjukdom. Han blev 75 år.

Gunnar Svensson förknippas kanske mest med Nalen och med Hasse och Tage. För svenska folket blev han också känd som kapellmästare Helmer Bryd i Mosebacke Monarki.

- Jag visste att han var sjuk. Nu lever jag på minnen avsaker som jag upplevt tillsammans med honom, säger journalisten Carl-Uno Sjöblom, som var vän med Gunnar Svensson sedan slutet av 1950-talet och som var i färd med att hjälpa honom att skriva hans memoarer.

Gunnar Svensson föddes den 3 februari 1920 i Boden. Föräldrarna var mycket musikaliska och han radiodebuterade redan som femåring i sin pappas program "Tottas brevlåda", en lokal Bodenvariant av Sven Jerrings "Barnens brevlåda".

Profil på Nalen

Direkt efter realexamen i Skellefteå i slutet av 30-talet fick han jobb i en orkester.

- Han hade realmössan på sig när han spelade, berättar Carl-Uno Sjöblom.

Gunnar Svensson blev med tiden heltidsmusiker först i Malmö och sedan i Stockholm, där hans första jobb blev att spela på en turné med Alice Babs 1947. Han kom senare att vara med i bland annat Seymour Österwalls och Carl-Henrik Norins orkestrar, hamnade på nöjespalatset Nalen och blev en av dess verkliga profiler.

Nalen blev Gunnar Svenssons universitet, och dit kom mängder av storheter som han fick spela med. Carl-Uno Sjöblom nämner främst en veckas turné med Charlie Parker.

Helmer Bryd

I slutet av 1950-talet inleddes det framgångsrika samarbetet med Tage Danielsson och Hasse Alfredson. Gunnar Svensson gjorde alla musikaliska arrangemang och skrev praktiskt taget all musik till deras produktioner. I Mosebacke monarki blev han känd som kapellmästare Helmer Bryd.

- Men det var ingen spexorkester rent musikaliskt utan den spelade absolut bästa musik, betonar Carl-Uno Sjöblom.

Carl-Uno Sjöblom och Gunnar Svensson gjorde ett flertal radio- och TV-program tillsammans, senast 1992 i musikfrågesporten "Med på noterna".

- Men jag minns honom speciellt för program som vi gjorde för barnradion på 1970-talet. Han spelade jazz för barnen och det var någonting helt fantastiskt, berättar Sjöblom.

Gunnar Svensson förekom också flitigt som ackompanjatör i TV.

Stor musikant

För bara ett par veckor sedan släpptes CD-skivan "Gunnar Svensson, Head, Fingers & Heart" och fick mycket fina recensioner. Svenska Dagbladets Sven Malm skrev till exempel att skivan gav "en vacker bild av en i bästa mening stor svensk musikant".

För tre år sedan blev Gunnar Svensson påkörd av en bil och blev aldrig riktigt återställd efter den olyckan.

Memoarboken är så gott som färdig och det var tänkt att den skulle komma ut lagom till bokmässan i Göteborg i höst.

- Vi får se hur det går med det nu, säger Carl-Uno Sjöblom.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt