Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/hasse-andersson-gasalagens-skapare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Hasse Andersson. Gåsalagens skapare

Gåsamålaren Hasse Andersson, Skanör, har avlidit 77 år gammal. Hans närmaste är hustrun Margaretha, barnen Mikael, Louise, Helen med familjer.

Hasse var en individualist med stark tro på människans egen förmåga att forma sitt liv. Gåsalagen är ett uttryck för detta. Hans skånska framtoning med humor och fryntlig vänlighet gjorde honom vida känd. Trots tidens gnagande tand under senare år bestod hans goda humör. En profil har gått ur tiden.

Hasse var från Sta´n, en kis i ordets mest ursprungliga bemärkelse med ursprung från Åsön på Söders höjder. Hans stora intresse för kokkonsten grundades redan under ungdomsåren hantverk i slaktarbranschen och fortsatte sedan i den militära koktrossen. Den konstnärliga sidan utvecklades på Konstfack och under hans vistelse i Paris.

Yrkeskarriären blev som ljudtekniker på Europafilm och i Sveriges Radio. Under dessa år upplevde han större delen av dåtidens konstnärliga etablissemang.

Samtidigt fanns måleriet som en trogen följeslagare. Och efter hand kom gåsen som modell in i målarens liv. Kärleken till gåsen tog efter hand över så till den grad att det blev flytt från Roslagen till Skanör, med hustru Margaretha som trogen supportör.

Intresset för den säregna fågeln fick fritt utlopp i dess rätta miljö, vilket har satt spår i såväl slott som koja.

Den jovialiske sällskapsmänniskans öppna hus och attityd spred trivsel och aktivitet omkring sig i många former, bland annat och även som Dunungen i Paltgillet, som kulinarisk matlagare i tia Skåne och som medlem i Pimpinella och som hedersriddare i skånska ambassaden.

Gåsen var hans ständiga följeslagare och idégivare.

Hasses signum präglade tillkomsten av den Kongeliga Gåstronomiska Akademin, vars motto är: "Gille med smak", och dess upp-gift att vårda den urskånska gåsen.

1983 tog han initiativet till, och drev sedan under många år, det årliga Gåsaloppet på skidor i Skanör, en lättsam folkfest i inledningen av midsommaren.

Gåsalagens antijante-tema är en uppmaning att skaka av sig den negation av nedärvd avundsjuka som präglat generationer av svenskar.

Gås du välsignade!

HANS FREDIN

Så här lyder Hasse Anderssons Gåsalag:

1. Du skall tro att Du är något

2. Du skall veta att Du är lika 2. god som vi

3. Du skall inbilla Dig att Du är 2. klokare än vi

4. Du skall inbilla Dig att Du är 2. bättre än vi

5. Du skall tro att Du vet mera än vi

6. Du skall tro att Du är förmer än vi

7. Du skall veta att Du duger till något

8. Du skall skratta åt oss

9. Du skall veta att någon bryr 2. sig om Dig

10. Du skall veta att Du kan 10. lära oss något

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt