Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 22:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/hogt-tempo-ar-martas-melodi/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Högt tempo är Martas melodi

Att fylla 70 behöver inte betyda att man ska ligga på soffan och vänta på nästa pension. Det är Marta Sandén ett levande bevis på.

Marta Sandén håller ett högt tempo och har en fullmatad kalender. Det blir åtskilliga resor till Bryssel varje år. Sedan 1992 har hon varit en av EU:s experter inom digitala frågor och hon verkar inte ha några som helst planer på att trappa ner. Hon har skrivit kontrakt som löper till och med 2017.

EU-uppdraget är dock ”bara” på halvtid. Den andra halvan ägnar hon åt styrelseuppdrag i Mattecentrum och Svenska Europarörelsen. Dessutom är hon mentor på Utrikes­politiska institutet. Bland annat …

Vi träffas över en kaffe i den provisoriska Östermalmshallen och man behöver inte vara tillsammans med Marta Sandén många minuter för att upptäcka att hon är en människa full av energi. Hon säger det kanske bäst själv:

– Jag hatar tystnad och är snacksalig av mig.

Maken Weje träffade hon på en journalistfest 1983. Hon berättar kärleksfullt om det första mötet.

– Jag tyckte att han var så lik Björn Andresen, som spelade huvudrollen i ”Döden i Venedig”, och det sa jag till honom. Senare gick vi och såg filmen tillsammans men Weje somnade efter fem minuter och snarkade resten av filmen, säger Marta och skrattar åt minnet.

Rätt snart efter den där festen blev de ett par och Marta ger maken och dottern Kinga äran för att hon lärde sig prata svenska snabbt.

Kinga var fem år när hon kom med sin mamma till Sverige från Polen. Kinga vägrade prata polska med Marta när de båda flyttat hit.

– Kinga pratade perfekt svenska efter tre månader på dagis och eftersom Weje vägrade prata engelska med mig hade jag inget val, säger Marta, som har ett imponerande cv.

Förutom att hon utbildade sig till jurist i Polen var hon journalist vid den polska tidningen Polityka från 1972 till 1982.

Marta Sandén tog 40 poäng i informatik och systemvetenskap vid Stockholms universitet 1982. Det var bland det första hon gjorde när hon kom till Sverige och det gick bra tack vare att större delen av undervisningen var på engelska.

Lite längre ner i Martas cv står att hon var reporter på Datavärlden 1984–1992 och att hon startat och varit redaktör för de tre tidningarna Decisions, Distans och BrainHeart, alla tre inriktade på kombinationen affärer, arbete och utveckling.

Marta har dessutom varit informationssekreterare vid regeringens it-kommission och kommunikationsdirektör för Kista Science City. Lägg därtill att hon för 20 år sedan var med och grundade Seniornet Sweden. Hon är stolt över att hon har fått medlemsnummer 1 i föreningen vars mål är att som det heter ”främja seniorers användning av digital informationsteknik för delaktighet i dagens samhälle”.

– Jag jobbade på regeringskansliet 1996 och insåg att det var många som resonerade som min svärmor Ulla gjorde. De ville inte ha något med de där jäkla datorerna att göra och i stället för att lära sig själva frågade de barn och barnbarn som blev alltmer otåliga.

Därför startades Seniornet, en ideell it-förening för alla som är seniorer (den nedre gränsen går vid 55 års ålder).

– Det var egentligen Wejes idé, säger Marta, som gärna ger maken äran – och inte bara i detta sammanhang.

– Det är han som har idéer och jag som genomför dem. Man kan säga att det är han som är styrelseord­förande och jag som är verkställande direktör, säger Marta och skrattar.

En hel del tid ägnar Marta åt mentorskapet på Utrikespolitiska institutet. Där kan hon göra en insats, säger hon. Inte minst tack vare den egna erfarenheten.

– Det är mest flickor, i åldern 23-30 år. De har två–tre examina och talar fyra språk flytande, men har dåligt självförtroende. Jag känner igen mig i deras situation och försöker blåsa upp dem med mitt eget självförtroende, säger Marta, som beskriver sig själv som ”nyhetsnarko­man”. Hon prenumererar på allt ifrån DN och SvD till Ny teknik, Fokus och Vanity Fair och det är inte många minuter per dag som radion inte står på hemma i villan. I alla fall inte om Marta är hemma.

Som sagt var: tystnad är inte Marta Sandéns grej.

Jag känner igen mig i deras situation och försöker blåsa upp dem med mitt eget självförtroende.

Gratuleras till: Fyller 70 år 28 december.

Yrke: Journalist.

Familj: Maken Weje, journalist/konsult, gemensamme sonen Sebastian, jurist vid Södertörns tingsrätt, dottern Kinga, journalist, som 2009 fick ta emot Stora journalistpriset i klassen ”förnyare”, mågen Daniel och fyraåriga barnbarnet Maite. Plus svärmor Ulla. I familjen ingår även 18-åriga katten Wilmer X af Rosnos de Tiger.

Bor: Villa i södra Stockholm.

Intressen: Är en riktig science fiction-nörd och är road av att följa den tekniska utvecklingen.

Äter helst:Fisk, gärna lax. Är inte särskilt matintresserad, men står för matlagningen.

Dricker: Helst tomat- eller mangojuice.

Firar: Tillsammans med familj och vänner.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt