Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/hon-larde-oss-handla-ratt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Hon lärde oss handla rätt

"Blodiga Maria" fyller 85 år.

WILLY MARIA LUNDBERG, pionjären inom svensk konsumentupplysning, har fått många öknamn. Fabrikanter och köpmän blev rasande på "den lea kärringen" som i tidningar och radio klagade på oanvändbara konservöppnare och skjortor som krympte. De var vana vid kunder som snällt stod med mössan i handen, om de så tappade kalsongerna på grund av dålig resår.

Konsumentlagstiftning och varudeklarationer var okända begrepp. Willy Marias ilska väcktes på 30-talet, när hon levde fattigt med småbarn och hade köpt grönprickiga barnkammargardiner. När hon la dem i blöt i kallt vatten flöt prickarna upp till ytan.

Känd via radion

Hon började kampen för slitstarka, praktiska vardagsvaror på Konsumentbladet, som senare blev tidningen Vi, och fortsatte till Aftontidningen och Folket i Bild. Hon turnerade i landet och höll föredrag.

Under 50-talet blev Willy Maria rikskänd genom sina uppmärksammade radioprogram. "Kring radioapparaterna satt i går kväll hundratusentals konsumenter med öronen på spänn", kunde Expressen skriva när fru Lundberg ställde handeln till svars för fuskvaror.

Med ord som "vettlöst" och "smörja" avfärdade hon skor, puddingpulver, barnvantar och kastruller. 1956 gav hon sig på de idiotiska handarbeten som var obligatoriska i skolslöjden, som vita förkläden med sprängveck. "Bort med dem! Häng dem! Däng dem!" tyckte Willy Maria.

Hon hann med flera reseskildringar tillsammans med DN:s tecknare Margareta Sylwan, och skrev en rad böcker om vackra ting och matlagning.

Granskade allt

1957 kom hon till Expressen med röda lillfingernaglar och krympfri klänning. Och när TV fått sitt genombrott, knycklade hon ihop rostfria skedar under stor bildmässig dramatik och krossade dåliga kaffekoppar i bordet, inför storögda tittare.

Willy Maria granskade bilar och varuhuskedjor, och skåpade ut barbiedockan, som hon ansåg vara en "fantasidödande schablon, klart olämplig för barn".

Motståndarna såg henne som ettrig "kryptopuritan", "annonssabotör" och "intolerant nyttighetsdyrkare". Efter en schism med Expressen gick hon 1965 till Aftonbladet.

Då hade hon redan skapat Träslottet i Arbrå, en 1700-talsgård norr om Bollnäs. Det var en gammal dröm, och dessutom måste hon ha någonstans att ställa auktionssofforna. Maken, journalisten och författaren Birger Lundberg, hade nämligen hotat: "Släpar du hem en soffa till så flyttar jag."

Sevärt träslott

Träslottet blev snart en av Sveriges största sevärdheter, med 300 000 besökare om året. Här bjuds fortfarande utställningar av vackra och fungerande vardagsvaror och ett kafé med hemlagad hälsingemat.

I sommar firar Träslottet 30-årsjubileum med två utställningar, en om Willy Marias gärning som konsumentupplysare och en om mat och miljö. Träslottet drivs numera av dottern Irja och svärsonen Håge Persson.

- Willy Maria är pigg och kry men orkar inte med frågvisa journalister längre, hälsar Irja.

På 50-årsdagen fick hon krympfria trosor av kollegerna på Expressen. 35 år senare blir det gräddtårta, en av "kryptopuritanens" svagheter. ANNA-MARIA HAGERFORS

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt