Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 03:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/hon-malar-sin-egen-lycka/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Hon målar sin egen lycka

Sara Kebbon var bara 21 år då hon drog till Paris, fast besluten att komma in på ansedda Cours Renaissance och utbilda sig till
dekorationsmålare.

Sara, som hette Lindell på den ­tiden, hade just avslutat en tvåårig utbildning på Calle Flygares teaterskola men drogs ändå till måleriet, något hon sysslat med sedan sjuårsåldern.

– Jag tog mitt pick och pack och reste ner, säger Sara Kebbon när vi träffas i ateljén på Karlavägen. Sara berättar att hon hade läst lite franska och kommer ihåg att hon inför de andra eleverna presenterade sig med orden ”J’ai vingt-et-un ans” (Jag är 21 år).

Intagningsproven var tuffa. En liten bild skulle förstoras och det enda hjälpmedel som tilläts var linjal och penna.

Sara åkte hem efter provet, men där blev hon inte långvarig. Hon blev antagen och det var ingen semester – långa dagar och fruktansvärt stränga regler. Något nöjesliv var inte att tänka på för de 60 eleverna som graderades från 1 till 60 efter varje kurs. Sara blev etta på första examensarbetet och var aldrig sämre än sexa trots att hon samtidigt kämpade med språket.

Väl hemma i Sverige igen startade hon egen firma: ”Lindells dekorationsmåleri”, men det var ingen dans på rosor.

– Det var några hundår i början, säger Sara, som kom i kontakt med målarmästaren Roger Seamark. Han kom att bli hennes mentor och hon fick hyra in sig i hans ateljé. Det var 90-tal och lågkonjunktur men hon hankade sig fram.

Sedan födde Sara två söner med 14 månaders mellanrum och var mammaledig i tre år. När hon kom tillbaka till ateljén berättade Roger att han tänkte dra sig tillbaka och undrade om Sara var intresserad av att ta över ateljén trots att den var i största laget.

I samma veva åkte Sara till en branschmässa i Norrköping där det nästan enbart var manliga deltagare. På en kafferast började hon prata med två kvinnliga deltagare, Hanna Säfström och Lotta Hammar och det hela utmynnade i att de slog sig ihop och bildade Karla Design & Dekorations­måleri.

Hit söker sig numera både reklambyråer, arkitekter och privatpersoner med tjusiga våningar som Sara Kebbon uttrycker saken, men också många målerifirmor som behöver hjälp med färgsättningen av trapphus och annat.

– Det är jätteroligt att jobba med trappuppgångar och vi försöker färgsätta efter husets byggår även om det ofta blir mer dämpade färger än dem man använder i dag, säger Sara som tycker att det känns oerhört tillfredsställande att jobba med händerna.

Är det här ett jobb som gör dig rik?

– Nej, jag blir inte förmögen, men det gör mig lycklig, säger hon och strålar med hela ansiktet.

Något annat som gör Sara Kebbon lycklig är naturligtvis barnen, särskilt när hon ser hurdana de två äldsta pojkarna är med sina småsyskon.

Själv har Sara sex syskon, alla är konstnärligt lagda så det är kanske inte så konstigt att hon blev dekorationsmålare.

Sara växte upp i det hon kallar en stökig och kreativ miljö på Öland. Pappa Bo var lärare på en folkhögskola och familjen bodde i skolan där det var en ständig ström av kompisar, syskon och elever.

– Det var mycket musik och jag lekte bland stafflier och färgtuber. Det var ungefär som i filmen ”Tillsammans”, säger Sara om uppväxten på Öland där familjen också har sitt sommarhus.

– Vi behövde aldrig lämna Öland, säger Sara, som har ett stort behov av att åka dit, de många åren i huvudstaden till trots.

Vad är det som är så speciellt med Öland?

– Dofterna, ljuset och det karga landskapet på den norra delen. En del av mitt hjärta finns kvar där.

På ön växer också den mycket speciella tistel som bara finns på två ställen i Sverige.

– Den växer på Koster där Kristofer tillbringade sin barndom. Det är rätt märkligt. Vi hade den som vår bröllopssymbol, säger Sara, som dock inte hade tid att måla symbolen själv. Det överlät hon på en god vän.

Just nu är hon mammaledig med Kalle, som är nydöpt. På Öland – förstås. Där har hon i sommar också varit kursledare i trä­ådring och marmorering på Ölands Byggnadsvård.

Hundraprocentigt mammaledig är hon dock inte. Det kommer att bli en hel del helgarbete framöver eftersom hon har ”jättemycket jobb som väntar”.

Hur ska du fira 40-årsdagen?

– Med ett gardenparty hemma för familj och vänner.

Eva-Karin Gyllenberg

eva-karin.gyllenberg@dn.se 08-738 21 14

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt