Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 04:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/hon-vill-tillbaka-till-politiken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Hon vill tillbaka till politiken

Hon hoppade av politiken för drygt åtta år sedan. Då hade det blivit för mycket av allt. Kristina Axén Olin har lärt sig att prioritera, men kan tänka sig att göra politisk comeback.

Kristina är sist i raden av kvinnorna i fruntimmersveckan och Kristina Axén Olin kommer garanterat att fira sin namnsdag.

– Jag är inte så mycket för att fira mina egna födelsedagar. Dem kan jag gärna hoppa över. Däremot tycker jag att det är roligt med namnsdagar och att folk säger grattis på namnsdagen, säger Kristina Axén Olin när vi träffas på Djurgården för en namnsdagsintervju.

Vi sitter på Junibackens uteservering med varsin kaffe. Kristina känner sig hemma på denna turistattraktion och det är inte så konstigt. Hon är dess styrelseordförande sedan några år, en lagom nedtrappning efter de hektiska åren i stockholmspolitikens finrum.

Det blev stora rubriker när Kristina Axén Olin hoppade av mitt i mandatperioden våren 2008. Hon hade nått sitt mål: att bli finansborgarråd i Stockholm, men en rad personliga motgångar som inträffade samtidigt gjorde att hon valde att hoppa av.

– Är inte det där uttjatat vid det här laget, säger hon. Kan vi inte prata om nuet?

Och hur ser då nuet ut?

– Jag har en hel del styrelseuppdrag, säger hon och räknar upp Junibacken och Surfa lugnt. Det sistnämnda har kommit till för att öka vuxnas och skolans kunskap om barns och ungas vardag på nätet.

Dessutom har hon ett nytt uppdrag på gång i säkerhetsbranschen, men eftersom det inte är aktuellt förrän i höst vill hon inte precisera vad det handlar om.

– Jo, en sak till. Jag sitter i styrelsen i vägföreningen i Siknäs också, säger hon och skrattar. Det är där, mellan Luleå och Kalix, familjen har sitt sommarställe. Det är 100 mil enkel resa till styrelsemötena, men det är det värt.

Förutom styrelseuppdragen syns hon SVT:s Nyhetspanel på fredagsmorgnar och dessutom håller hon föredrag om ledarskap, men också om missbruk och psykisk ohälsa, något som hon sett mycket av, både när hon arbetade inom hemtjänsten och äldreomsorgen, men framför allt under de fyra år som hon var socialborgarråd runt millennieskiftet.

När Kristina just utsetts till socialborgarråd, det första moderata någonsin, träffades vi för en intervju. Då hade hon högtflygande planer för hur man skulle råda bot på både hemlösheten och knarkhanteringen på Plattan på ett par veckor.

Det blev inte riktigt så, men DN-artikeln citerades. Fast då handlade det inte om planerna på det sociala området utan på svaret hon gav på frågan ”Vad dricker du helst”. Hon svarade ”Allt utom kranvatten”. Det resulterade i en upprörd krönika i en av kvällstidningarna med formuleringar som ”Vad är det för snobbigt struntprat? Är kranvatten för proletärt för fru Axén Olin?”

Jo, det där uttalandet fick hon äta – eller rättare sagt dricka – upp. I dag skrattar hon åt det. Hon har alltid sagt vad hon tycker, Kristina Axén Olin även om det inte setts med så blida ögon i alla läger.

För ett antal år sedan föreslog hon exempelvis att Hammarby och Djurgården skulle dela på den nya arena som skulle byggas (Tele 2 Arena) och ersätta Söderstadion. Även då blev det liv (i klubbleden). I dag hörs inga protester.

Hur engagerad är du i det som händer i Stockholmspolitiken i dag?

– Jag hänger med, säger hon och lägger ut texten om Slussen och den infekterade frågan om Nobelbygget på Blasieholmen.

– Ta Slussen och Nobel Center till exempel. Det har gått prestige i båda projekten. Där har man fattat felaktiga beslut och det blir inte bra, men ingen törs säga det rent ut. I stället kör man bara vidare.

Längtar du tillbaka till politiken?

– Jaaa, hela tiden. Det är så vansinnigt roligt med politik så jag funderar faktiskt på att kandidera till nästa val. Fast jag vet hur slitigt det är.

Ärligt?

– Absolut, men jag funderar säkert tio gånger om dagen om jag är rätt person, säger hon och skrattar.

Med Kristina avslutas fruntimmersveckan. Vad associerar du med ordet fruntimmer?

– En bastant tant med nylonstrumpor och kjol som slutar nedanför knäet, men en stark kvinna och det är positivt, säger hon.

Gratuleras på: Namnsdagen på fruntimmersveckans sista dag.

Ålder: 53 år.

Yrke: Styrelseproffs är inget bra ord, men det finns inget bättre för det jag sysslar med. Sitter i ett halvdussin styrelser.

Förflutet: Satt i Stockholms kommunfullmäktige för Moderaterna 1991–2008. Var finansborgarråd i Stockholm 2006-2008 och innan dess socialborgarråd (1998-2002) och oppositionsborgarråd (2002-2006).

Familj: Cecilia 21, Magnus 19 och Maria 15. I familjen ingår även Archie, en sjuårig shetland sheepdog.

Bor: Villa i Enskede.

Äter: Maten jag ställer fram på bordet.

Dricker: Helst mjölk (blå), kaffe och te.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt