Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 14:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/johan-brohult/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Johan Brohult

Före detta universitetslektorn och överläkaren, docent Johan Brohult, Bromma, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hustrun Barbro samt döttrarna Anna, Åsa och Lotta med familjer.

Johan föddes i Uppsala, men flyttade så småningom till Bromma och stannade där livet ut. Han tog studenten i Nya Elementarskolan 1955 och började sedan direkt sina medicinska studier vid Karolinska Institutet där han blev med lic och leg läkare 1962 och medicine doktor 1969. Hans specialitet var invärtes medicin och han var mycket intresserad av tropikmedicin.

Efter utbildningsår i klinisk kemi på Danderyds sjukhus och specialistutbildning i internmedicin fullgjorde han sin mesta yrkesutövning vid Södersjukhuset. Han var även FN-läkare i Gaza samt malaria- och tuberkulosbekämpare i Liberia, Indien och Kambodja.

Johan var en mycket omtyckt doktor, ytterst tack vare sin helhetssyn på patienten. Trots sin naturvetenskapliga grundhållning var han intresserad och beläst inom humaniora och förmådde i sin läkargärning förena insikterna. Hans engagemang i patienterna var stort, även under helger då han inte var jour.

Johan var också en uppskattad lärare och i många år studierektor för utbildningen av läkarstuderande på Södersjukhuset, som bland studenterna var det mest eftersökta undervisningssjukhuset i Stockholm. En stor del av denna kvalitetsyttring kan tillskrivas Johan.

En kort period i början av 1990-talet var han riksdagsman.

Johan var en duktig amatör-astronom och tävlade under studentåren i tv-programmet ”Kvitt eller dubbelt”. Han var vidare medlem i Pelarorden, medicinarorden V 55, dykklubben Clam och Spånga Rotary.

Familjen tillbringade många somrar på sitt älskade fritidsställe på Bokenäset i Bohuslän. Där välkomnade och undfägnade han och Barbro alla vänner. Bad, stjärnskådning, sång och lek stod alltid på agendan.

Johan var en god kollega, kamrat, upptågsmakare och glädjespridare. Vi känner djup saknad.

För vännerna

Björn Ahlborg, Lennart Jorfeldt, Thor-Lennart Loo

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt