Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 21:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/karl-ahlenius/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Karl Ahlenius

Förre DN-medarbetaren och journalisten Karl Ahlenius, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit 77 år gammal.

Som ung såg Kalle oerhört bra ut. Ja, med sitt svarta hår, sin eleganta profil och sitt sensuella leende var han ursnygg – det tyckte nog alla som mötte honom på DN:s redaktion på sextiotalet. Och vi blev vänner, han var så prestigefri på ett behagligt sätt.

En sommar hyrde vi med våra familjer var sin stuga på DN:s semesterö Hökö utanför Trosa. Kalle var då gift med Inga-Britt. Nu lärde vi känna varandra bättre, en sorts tyst gemenskap som höll i sig. Många år efteråt kunde Kalle segla upp i ens närhet och fråga: ”Och hur mår Hilding (min dåvarande man) och barnen?” Det var inte bara en fras utan ett äkta intresse.

Han var också generös när det gällde våra respektive karriärer på tidningen. ”Sassa (som jag kallades) och jag har ju lyckats ganska bra på tidningen”, kunde man höra honom säga, fastän han hade avancerat till biträdande redaktionschef under Hans-Ingvar Johnson och jag bara fortsatte som vanlig reporter.

Han tog också flera intressanta journalistiska initiativ som en stor reportageresa till Afrika och jätteserien om rättvisan i Sverige, tillsammans med Hans-Ingvar, typiska satsningar för den tidens samhällsorienterade, ambitiösa journalistik. Lite tråkiga, kanske, men fulla av folkbildning och engagemang.

Kalle hade som ung ekonom gjort sina första lärospån i Nordafrika och var, som så många andra på den tiden, starkt engagerad i svenskt bistånd.

Så småningom tog ekonomiintresset över och han lämnade DN för affärspressen och senare för jobbet som informationschef på SEB. Där fick han det delikata uppdraget att försvara bankchefen Jakob Palmstierna när denne råkade i blåsväder och tvingades avgå.

Jag minns Kalle från tv då, hur väl han behärskade situationen, korrekt och sanningsenligt, samtidigt som han på något sätt beskyddade den stackars Palmstierna.

Långt senare blev jag hembjuden till Kalle och hans nya hustru Camilla Nagler i deras vackra hem på Hornsgatan, fullt av konst och jazz. Hon förde in honom i sitt engagemang för Teskedsorden med den israeliske författaren Amos Oz som främsta namn, en organisation för jämställdhet, vänskap och kamratskap i olika världsvida sammanhang.

När Kalle fyllde jämt någonstans däromkring försökte jag få en intervju med honom för DN:s familjesida men han backade ur. Den forne stjärnjournalisten hade dragit sig tillbaka från offentligheten. I sitt nya äktenskap hade han blivit hemmapappa och skötte hushållet som om ingenting hade hänt. Prestigelös som alltid. Det beundrade jag honom för.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt