Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 03:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/karl-gunnar-rundgren/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Karl-Gunnar Rundgren

Läkaren och konstnären Karl-Gunnar Rundgren, Stockholm, har avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar hustrun Angela, sonen Carl-Johan och sonhustrun Shu-Nu.

Karl-Gunnar föddes i Borås 17 juni 1935 och tog studenten på Borås läroverk 1954. Han studerade i Uppsala innan han påbörjade medicinska studier i Göteborg 1957. Efter studierna prövade han att arbeta inom olika områden men fann sig bäst tillrätta med allmänmedicinens helhetssyn på patienterna. Karl-Gunnar kombinerade sin läkargärning med verksamhet som konstnär, skämttecknare och illustratör. Hans konst uppvisar en naivistisk stil med klara färger, inspirerad av barn­domens läsning av amerikans­ka seriemagasin, men också med en djup förtrogenhet med moderna västerländska konstnärer som Chagall och Miró, och med kinesisk och japansk konst.

Karl-Gunnar hade flera utställningar, bland annat Brevduvans historia på Postmuseum i Stockholm 1989. Han publicerade också en lång serie artiklar om brev­duvans historia i tidskriften Brevduvesport. Under senare år fördjupades hans intresse för 1700-talet och han publicerade artiklar om Linnélärljungen Anders Sparrman. I synnerhet intresserade han sig för Sparrmans roll som vittne om den omänskliga behandlingen av slavar i Afrika, som bidrog till det brittiska parlamentets historiska beslut att förbjuda slavhandeln.

Karl-Gunnar medverkade som illustratör i ett flertal tidskrifter, bland annat i Borås tidning, där han debuterade redan som 15-åring. Han var på 50-talet i Uppsala med om att starta tidskriften Siesta, som han också illustrerade. Han har även ­illustrerat Lennart Odlanders diktsamling Mellan Måne och Pagod med översättningar av Tao Chiens dikter och gjort logotyper till Barkarbys vårdcentral i Järfälla.

Karl-Gunnar bar på ett påtagligt lättsamt sätt en stor och bred beläsenhet och kunskap i kombination med en uppriktig omtanke om sina medmänniskor. Han lämnar ett stort tomrum efter sig men också en kvardröjande tacksamhet för den tid vi fick tillsammans med honom.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt