Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/krister-dahl-hedemoras-egen-arkitekt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Krister Dahl. Hedemoras egen arkitekt

Förre stadsarkitekten i Hedemora, Krister Dahl har avlidit 81 år gammal. Hans närmaste är makan Kerstin samt barnen Malin och Niklas med familjer.

Krister Dahl var född i Malung, yngst av tre bröder. Han kom dock att tillbringa en stor del av sin barndom i släktgården i Hedemora. Som ung flyttade han tillsammans med sina bröder till huvudstaden för fortsatta studier. Studentexamen avlades i Stockholm, liksom senare arkitektexamen på Kungliga Tekniska högskolan.

Till en början arbetade han på Zimdahls arkitektkontor. Senare hade han egen firma i Stockholm. Under denna tid ritade han bland annat kedjehus i Danderyd.

Han gick över till offentlig verksamhet med anställningar på Byggnadsstyrelsen och Planverket.

Från Stockholm flyttade han till Mariestad och en tjänst som biträdande länsarkitekt på länsstyrelsen.

När Hedemoras dåvarande stadsarkitekt Julius Järnåker gick i pension blev dennes tjänst ledig och Krister Dahl såg en möjlighet att återvända till sin barndoms älskade Hedemora. Lyckan var stor när han fick tjänsten 1973.

I början av sin gärning i Hedemora ägnade han mycket tid åt den översiktsplan som skulle upprättas. Erfarenheterna från Byggnadsstyrelsen och Planverket kom här väl till pass. Som stadsarkitekt kände han starkt för Hedemora och den lilla stadens kvaliteter.

På sätt och vis var han ett par decennier före sin tid. I en era då många politiker ville riva, ville han bevara. Tjänsten som stadsarkitekt hade han till 1988 då han gick i pension.

Det är till stor del Krister Dahls förtjänst att det gamla varmbadhuset bevarades och blev den i dag så uppskattade utställningslokalen Wahlmanska huset. Det var därför extra glädjande för honom när han 1991 hade en akvarellutställning i denna lokal.

Hans konstnärliga ådra kom till uttryck i - förutom arkitektur - målningar och teckningar företrädelsevis från vistelserna i det älskade Provence. Han skrev även och fann stort nöje i att bland annat knåpa ihop sonetter.

Andra avtryck han gjort i Hedemoras stadsbild är den stiliserade granen i limträ som pryder den öppna platsen utanför Systembolaget.

Hans intresse för den lokala kulturen tog sig uttryck i engagemang och arbete i en rad föreningar, bland andra Hedemora gamla theater, Dalarnas fornminnes- och hembygdsförening, Martin Koch-sällskapet och Södra Dalarnas lokalhistoriska sällskap.

PETER GUSTAVSSON

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt