Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 15:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/lars-a-carlson/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Lars A Carlson

Professor Lars A Carlson, Bromma, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är hustrun Anette, barnen Carolina och David samt barn i tidigare äktenskap.

Lars A blev med lic vid Karolinska institutet 1956, medicine doktor och docent där 1960 och 1961. Han blev professor i geriatrik i Uppsala 1968 och överläkare vid geriatriska kliniken på Kungsgärdets sjukhus. Från 1973 till sin pension var han föreståndare för Konung Gustaf V:s forskningsinstitut och överläkare vid medicinska kliniken på Karolinska sjukhuset i Solna. Han var medlem i Nobelförsamlingen 1973–1993, den förste ordföranden i forskningskommittén för Stiftelsen gamla tjänarinnor samt en av grundarna av Fonden för åldersforskning vid Karolinska institutet.

Lars A Carlson var en enastående kreativ medicinsk forskare som med sitt karismatiska sätt kunde knyta till sig en stor kader av doktorander och utländska gästforskare.

Han bröt nya vägar inom blodfetts- och åderförfettningsforskningen (ateroskleros) samt för förebyggandet av sjukdomens uttryck i form av hjärtkärlsjukdom, främst hjärtinfarkt.

Carlsons huvudtes var att inte bara blodets kolesterol­halt hade betydelse för uppkomsten av kärlsjukdom utan i lika hög – eller ännu högre– grad en förhöjd blodhalt av fettet triglycerider. Däri inbegrep han att det är samma process i åderförfettningen som sker vid den ärftliga formen av förhöjt kolesterol, familjär hyperkolesterolemi, som vid typ 2 diabetes. Pionjär­insatser gjorde Carlson också på behandlingssidan, där han dokumenterade hur läkemedlet nikotinsyra genom sina blodfettspåverkande egenskaper kunde förhindra hjärtinfarkt.

Det var ett privilegium att ha Lars A Carlson som mentor och handledare. Hans knivskarpa intellekt gjorde att vi yngre medarbetare tyckte att han ”kunde se runt hörnet” när en ny idé eller frågeställning kom upp.

Vi påminner oss om otaliga glada minnen med Lars A. Forskning var någonting roligt och stimulerande om än förvisso förknippad med mycket arbete. Genom de många gästforskarna som kom till Gustaf V:s forskningsinstitut fick vi yngre ett internationellt perspektiv och vänner över hela världen.

Med tacksamhet tänker vi tillbaka på all den kunskap Lars A har lärt oss att inhämta och den glada samvaron vi haft genom många år.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt