Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 04:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/lars-eric-lins/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Lars-Eric Lins

Lars-Eric Lins, Bromma, har avlidit i en ålder av 75 år. Hans närmaste är hustrun Lisbeth och barnen Catharina, Stefan och David med familjer.

Lars-Eric växte upp i Stockholm och tog studenten vid Kungsholms läroverk 1961. Efter studentexamen började han studera vid Karolinska institutet. Efter medicine licentiatexamen rekryterades han till medicinkliniken vid Karolinska sjukhuset, där han värvades till den njurmedicinska sektionen.

Lars-Erics forskning kom att röra sig om viktiga njurmedicinska problem och han disputerade framgångsrikt 1979 med en avhandling som handlade om njurfunktion vid störningar i kroppens kalciumomsättning. Hans publikationslista omfattar närmare 100 artiklar i välrenommerade tidskrifter.

Lars-Eric bidrog starkt till att den njurmedicinska verksamheten på Karolinska utvecklades med nya behandlingsmöjligheter vid allvarlig njursvikt och med nya former av dialys. Han skapade en laganda och en atmosfär som uppmuntrade till utveckling, utbildning och klinisk forskning. Många av Lars-Erics kollegor har disputerat i denna anda och har nått framstående positioner i landet.

Under många år var Lars-Eric aktiv som vetenskaplig sekreterare i Svensk njurmedicinsk förening. Hans administrativa talang uppmärksammades på Karolinska och han värvades därför att bistå i ledningen av kliniken. Lars-Eric var en mycket uppskattad och föredömlig ledare, alltid klok, balanserad, eftertänksam och effektiv.

När kliniken omorganiserades nappade han på erbjudandet att gå över till läkemedelsindustrin och kom att arbeta resten av sitt yrkesverksamma liv inom Boehringer Ingelheim, där han blev medicinsk Europachef.

Funkisvillan i Södra Ängby ägnade Lars-Eric kärleksfull snickarhändighet, men fritiden tillbringade han med familjen på Österlen där han vistades efter sin pensionering. Sitt idrottsliga intresse behöll Lars-Eric hela tiden och han spelade strålande badminton med sina gamla kollegor, som han i allmänhet besegrade till deras förtret. Han blev också en duktig och entusiastisk golfspelare. Vi minns Lars-Eric som en fantastisk kollega, en mycket klok och omdömesgill doktor och en glad vän.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt