Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Låtskrivare på väg i rätt riktning

De har följts åt med sång och musik sedan barndomen. Nu gör de succé som låtskrivare åt One Direction och har belönats med Denniz Pop Awards.

– Det känns lite overkligt alltihop – inte minst när vi satt i Friends arena och lyssnade då One Direction sjöng våra låtar och fick uppleva publikens reaktioner.

Kristoffer Fogelmark och Albin Nedler, båda 23, försöker förstå vad de har varit med om. Det är inte lätt, framgångarna har kommit så snabbt.

För en vecka sedan tog de emot det nyinstiftade priset Denniz Pop Awards – en uppmuntran till att fortsatta på den inslagna vägen. De fick 50 000 kronor och en ”frusen” inglasad ton att ställa på hyllan.

Bakom priset står tidigare medlemmar i musikproducentgruppen Cheiron, Svenska kompositörer av populärmusik (Skap) och släkt och vänner till Denniz Pop – eller Dag Volle som han egentligen hette.

Det har gått 15 år sedan Denniz Pop avled i cancer, endast 35 år gammal. Men han anses fortfarande vara en förgrundsgestalt i svenskt och internationellt musikliv. I Cheironstudion skrevs hittar på löpande band åt artister som Britney Spears, Backstreet Boys och Ace of Base. Bland låtskrivarna fanns Max Martin, Andreas Carlsson, Kristian Lundin, Jörgen Elofsson, Rami ­Yacoub och Jacob Schulze.

– De skrev musik som vi lyssnade till när vi var små, säger Albin Nedler. Men vi hade Nirvana som idoler. Samt Ted Gärdestad, Simon & Garfunkel, Pearl Jam och Stevie Wonder.

De träffades när de var tio år och började i samma klass i Adolf Fredriks musikklasser. En tid var de med i teatergruppen Ung utan pung som gav föreställningar runt om i skolorna. Sedan följdes de åt på musikerlinjen i Södra latins gymnasium, båda med inriktning på sång.

– Det var sång allt kretsade kring redan på Adolf Fredrik, men Albin och jag startade också ett band i mellanstadiet. Jag lärde mig spela gitarr, medan Albin lärde sig trummor, berättar Kristoffer.

Annars hade Albin ett förflutet på oboe, inspirerad hemifrån där brorsan spelade trumpet och mamma är yrkesviolinist.

Kristoffers sångröst upptäcktes redan när han var liten och bodde i Märsta, och när familjen sedan flyttade in till stan blev det ännu mera sång.

– Vi bodde på Sveavägen och i källarens tvättstuga fanns ett rum där Albin och jag kunde stå och sjunga i timmar i olika stämmor, berättar han.

Efter gymnasiet skildes kompisarna åt – men bara tillfälligt. Albin hann gå sina två år på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik, innan Kristoffer började där. Nu är båda klara, Kristoffer så sent som i måndags.

– Det bästa med Musikmakarna är att man får träffa folk i branschen och kan knyta kontakter, säger Kristoffer.

En av lärarna föreslog att de skulle söka lärlingsplats hos Carl Falk och Rami Yacoub i deras låtskrivarstudio i Stockholm. De skickade in arbetsprover, träffade de framgångsrika musikproducenterna och fick så småningom börja så smått i studion.

– Vi har lärt oss jättemycket, säger Albin. Men vi har fortfarande väldigt mycket kvar att lära oss. Vi träffar artister, låtskrivare och textförfattare. Några gånger har vi varit i London. Men här i studion finns annat också, inte minst tevespel (fotboll). Det är en väldligt öppen och kreativ atmosfär – ungefär som vi förstår att Denniz Pop ville att det skulle vara, säger Albin.

När det blev klart att studion skulle arbeta med One Directions andra skiva, uppmanades de två lärlingarna att komma med egna låtidéer.

– Resultatet blev att tre av våra låtar kom med. Vi satt här och arbetade med olika medlemmar i gruppen och det kändes att vi funkade bra ihop – vi är ju nästan jämnåriga, säger Kristoffer.

Succén med gruppens skiva hör dock redan till det förflutna, Albin och Kristoffer har gått vidare med nya projekt. Samtidigt har Albin passat på att ta körlektioner.

– Vi jobbar väldigt mycket och är i studion nästan jämnt. Men på midsommar ska vi fira på Albins land på Ornö, berättar Kristoffer.

Gratuleras till: Denniz Pop Awards.

Priset: 50 000 kronor samt en inglasad ton.

Gör: Låtskrivare och musikproducenter.

Bakgrund: Kompisar som följt varandra i utbildningen sedan de gick i fyran. Har låtskrivarna och musikproducenterna Rami Yacoub och Carl Falk som mentorer och har nu fått producent- och förlagskontrakt.

Genombrott: Tre låtar på One Directions andra skiva.

Denniz Pop: En av grundarna till Cheironstudion. Avled i cancer 1998, 35 år gammal.