Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/lekfullt-samarbete-far-pris/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Lekfullt samarbete får pris

Även en tråkig sak som förvaring kan vara lekfull, och bli en form i sig som lyfter både prylarna och rummet. Årets vinnare av Formex Nova blandar grafisk form och rumslighet.

Hur kan en hylla se ut egentligen? För det mesta har den kvadratiska eller rektangulära fack i strängt ordnade former. Hyllan ”Room” för mer tankarna till ett dockskåp, där varje fack eller rum har en egen form, en oval, ett nyckelhål, en cirkel, en trekant, lite som barnets byggande med klossar.

– Vi har tänkt att varje fack ska vara ett rum för just den prylen man vill stoppa in där, så att den lyfts fram av formen i hyllan. Nyckelhålet kan användas för en liten vas, där blommorna får plats i själva bollen. Ett annat fack har formen av ett spetsigt hustak, där kan man lägga boken man håller på att läsa, uppslagen över taknocken, berättar en av formgivarna, Erik Olovsson.

Han har designat hyllan tillsammans med Kyuhyung Cho och deras tanke är att om man placerar sina saker i ett annat sammanhang än i den traditionella kubformen så kan man ge dem ett nytt uttryck. Alla fack har tak, golv och sidor så att de går att stapla. Ett är sicksack-format och kan användas till att förvara sin laptop, på snedden.

Erik Olovsson och Kyuhyung Cho, som kommer från Korea, möttes för fem år sedan på Konstfacks masterutbildning i grafisk form och illustration. Då var det fortfarande gratis för ickeeuropeiska studenter att studera i Sverige, och klassen innehöll studenter från olika håll i världen.

– Det bidrog till att vi hade ett stort kulturellt utbyte, så som det ska vara. Det var fritt och experimentellt. Vi uppmanades att testa olika tekniker, från mer måleriska illustrationer och grafisk form till filmbaserade projekt, säger Erik Olovsson.

Men både Erik och Kyuhyung ville mer än grafiska platta tryck, de sökte sig mot objekt och rumslighet, grafisk form i tredimensionell skepnad, objekt som man kan ta på.

– Jag har alltid varit intresserad av material, av att kunna känna på saker. Det går ju inte när man jobbar i en dator. Med det taktila får man ytterligare en dimension.

Erik Olovsson fick sin grundutbildning i grafisk design på Berghs, och hann jobba några år på design- och reklambyrån Acne innan han beslöt sig för att han trivdes bättre med att jobba mer självgående.

– Jag ville ha en egen plattform att stå på, och hitta mitt eget uttryck och formspråk. Göra egna projekt från grunden och inte enbart arbeta mot uppdragsgivare. Sedan jag slutade Konstfack så har jag gjort det, både grafisk design, möbelformgivning och produktformgivning.

Tillsammans med Kyuhyung Cho har han gjort tre projekt, men de är ingen duo, vilket annars är relativt vanligt i designsammanhang, utan har var sin verksamhet med samarbeten då och då.

– Vi fick Novapriset för våra tre gemensamma projekt. Förutom hyllan så är det fasadsiffror i stål och en klädställning i metall med stenblock i botten.

Både siffrorna och klädställningen tillverkas av ett nystartat möbelföretag i Taiwan. Fasadsiffrorna är en del av ett tvådimensionellt typsnitt som de formgett, lite cirkligt, inspirerat av neonbokstäver. Klädställningen är skapad av en vanlig grafisk form – sinuskurvan.

– Det är en profil som vi gillar, som en perfekt ljudvåg med rundade toppar och dalar.

– Vi börjar ofta med att skissa linjer, och här kom vi på att man kan använda den profilen till att hänga saker med jämna mellanrum, som klädgalgar. För att få extra ordning på kläderna, hemma eller i en butik. Man ser inte bara kanten på plaggen utan en glimt till, säger Erik Olovsson.

Vad är det hos Kyuhyung Cho som gör att ni klickar så bra?

– Att vi vill göra tredimensionella objekt av vårt grafiska formspråk. Han är väldigt snabb på att komma på nya idéer och han har ett organiskt, lite mjukare formspråk. Mitt är stramare. Det blir bra tillsammans.

Ni får dela på 50 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna?

– Investera dem i nya projekt.

Jag har alltid varit intresserad av material, av att kunna känna på saker. Det går ju inte när man jobbar i en dator. Med det taktila får man ytterligare en dimension.

Erik Olovsson

Gratuleras till: Har tilldelats design- och inredningsmässan Formex pris Nova tillsammans med Kyuhyung Cho för tre lekfulla samarbeten där de kombinerar grafiska element och arkitektoniska volymer.

Priset: Instiftades för fem år sedan för att främja god nordisk design. Går till en ung formgivare verksam i Norden.

Ålder: 33 år (Erik), 40 år (Kyuhyung).

Familj: Flickvän, föräldrar och systern Åsa Riton, filmregissör och videokonstnär. ”Hon har varit min kreativa inspiration” (Erik). Föräldrar och två systrar i Korea (Kyuhyung).

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt