Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/lena-byttner/

FAMILJ

Lena Byttner

Datapionjären Lena Byttner, född Forssell, har avlidit 77 år gammal efter lång sjukdom. Hon efterlämnar barnen Anders och Anna samt barnbarnen Johan, Helena, Jennifer, Alexander och Sebastian.

Lena växte upp i Göteborg, äldst i en syskonskara om sex, tog studenten 1955 vid Majornas gymnasium och studerade till en fil. kand. i matematik vid Uppsala universitet. I början av sextiotalet arbetade hon med den första generationens datamaskin hos Försvarets forskningsanstalt, i en tid då datorn fyllde ett helt rum och krävde luftkonditionering. Lena löste komplexa problem genom att strukturera och programmera mjukvara. Hon uppskattades och tilldelades tidigt kaptens grad och lön.

Datorföretaget Datema, den tidens svenska datorjätte, blev Lenas mångåriga arbetsgivare.

1968 fick Lena diagnosen multipel skleros. Sjukdomen utvecklades långsamt men Lena blev så småningom rullstolsbunden. Med hjälp av en bil med handgas och en radiomottagare för att kunna begära handräckning vid start och ankomst kunde Lena under många år fortsätta att pendla till Datema, men även det blev med tiden omöjligt.

1983 gick Lenas man Gunnar bort. Ensamstående och rullstolsburen fortsatte Lena att stödja sina barn. Under de senaste 15 åren var Lena sängliggande med omfattande stöd av Täbys hemhjälp. Lenas vardagsrum och kök blev rastplats för hemhjälpens personal och många blev mycket goda vänner som uppskattade Lenas kloka råd.

Lena var alltid full av tillförsikt, enastående klar, höll sin ekonomi i minnet från år till år, räknade ut sina skatter i huvudet på kronan när, höll reda på underhåll av huset och trädgården och tog med förtjusning emot besök. Lena saknas av en stor släkt och många vänner som lärt känna henne som en fantastisk, levnadsglad person, alltid lika optimistisk.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt