Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 22:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/lena-dranger-isfalt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Lena Dranger Isfält

Arkitekt SAR/MSA Lena Dranger Isfält, född Rubin, Stockholm har avlidit 68 år gammal efter en tids sjukdom. Hon efterlämnar dottern Joanna, sonen Jon och brodern Allan med familjer.

Lena utmärkte sig redan på KTH som en kraftfull och begåvad person. Efter anställningar hos Hidemark & Danielsson och ELLT startade hon egen verksamhet. Den utvecklades när hon med tre kvinnliga kolleger startade kontoret Malba arkitekter. En sensation på sin tid. Aldrig hade kvinnor gått ut så stort. Samtidigt var hon också en av initiativtagarna till Athena, en förening för kvinnliga arkitekter.

Hennes specialområden blev bostäder och skolor. En av flera rådgivningsböcker hon gav ut inom dessa områden heter ”Praktiskt och vackert i bostaden”, en titel som väl sammanfattar Lenas personliga mål. En annan hette ”Ny skola i gamla skolhus” för att visa att ombyggnad kunde vara en reell väg till förnyelse. Bland hennes projekt kan nämnas förnyelse av Bergtorpsskolan i Täby och nybyggnad av Hemmestaskolan på Värmdö.

Under många år arbetade hon som lärare på Konstfack och arkitektutbildningen vid KTH. Hon syntes för en större allmänhet som rådgivare i ombyggnads- och inredningsfrågor i bland annat Allt i Hemmet.

Det var inom skolplaneringen som vi kom att arbeta nära Lena. Vi startade föreningen Skolhusgruppen för över 25 år sen. Vi deltog i kursverksamhet. Lena hade talets gåva, det är många kommunala företrädare och kolleger som mött Lena och inspirerats av hennes kloka synpunkter och välvalda bildmaterial.

Lena hade tidigare skaffat sitt paradis på Arholma där hon tillbringade sin lediga tid. Med tiden följde ett ökande antal barnbarn. Det senaste förevigat på en underbar bild tagen två dagar innan Lena avled.

Hon var modig och rakryggad och drog sig inte för att vara obekväm när det var påkallat. För oss var hon dessutom en mycket god vän, generös i samverkan med sina kolleger. Våra vägar följdes under många år. Vi både startade och avvecklade olika verksamheter. Hela tiden hade vi kontakt och diskuterade hur vi skulle hantera olika frågor. Nu finns inte Lena mer och livet har blivit fattigare, men bilden av Lena i våra minnen är ändå ljus.

Birgitta Holm
Gunnar Löwenhielm

arkitekter SAR/MSA

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt