Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 01:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/linjespelaren-som-blev-som-en-korkskruv-och-oste-in-mal/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Linjespelaren som blev som en korkskruv och öste in mål

Johan Fischerström var en av världens bästa handbollsspelare. Men samma år som han blev uttagen till Världslaget slutade han i landslaget för att satsa på den civila karriären som sjöofficer.

1974 prydde han omslaget till Handbollsboken. Det var något av en självklarhet, utsedd till årets man i handboll och dessutom uttagen till Världslaget för att möta världsmästarna Jugoslavien.

– Jag stod verkligen på toppen, men insåg att det fick räcka med landslaget. Det gick inte att kombinera en landslagssatsning med att ständigt vara stationerad på olika fartyg, berättar Johan Fischerström. Att spela med Hellas klubblag var tillräckligt.

Ett talande exempel på situationen var just överlämnandet av utmärkelsen årets man i Eriksdalshallen. Det skulle vara en onsdagskväll i samband med en slutspelsmatch mot IFK Malmö. Men Johan Fischerström, då fartygschef på minsveparen HMS ”Norsten”, låg vid Ven i Öresund och skulle morgonen därpå delta i ett flottbesök i Köpenhamn. En resa till Stockholm var uteslutet, förklarade han.

– Men vid tretiden på eftermiddagen hämtades jag med fiskebåt till Landskrona, kördes i taxi till Sturup för färd till Arlanda. Där blev det ilfart till matchen som började klockan 19. Efter slutsignalen stod jag som på nålar då priset överlämnades (bland annat en DN-uggla i guld), sprang genom duschen och sedan var det samma färd tillbaka. Folk i Skåne trodde inte sina ögon när jag dök upp – matchen hade sänts i lokal-tv där nere.

Johan Fischerström var linjespelare med en egen specialitet; han sköt från högerkanten – ovanligt för någon som är högerhänt. Och han öste in mål, i exempelvis en match mot Ystad som Hellas vann med 21– 11 stod han själv för elva av målen. DN:s handbollsexpert Kurt Lorén beskrev honom så här:

”Johan gör sig till en torped, dyker in i målgården, blir korkskruv och vidgar vinkeln och sätter bollen i mål. Det ser nästan omöjligt ut.”

– Jag var gymnast från början hemma på Lidingö. Gymnastik ger en jättebra grund, alla borde börja med det innan de går över till andra idrotter. Därifrån hade jag spänst, vighet och oräddhet, förklarar han. Men handbollen kom sent in i karriären, först var jag fotbollsmålvakt och ibland undrar jag om inte det skulle ha blivit min gren i stället.

Han var 25 när han lockades till Hellas från IFK Lidingö. Det var skolkamraten från Solbacka internatskola, Göran Hård af Segerstad, som hörde av sig. I laget fanns större delen av landslaget och Johan Fischerström hamnade själv nästan omedelbart där också.

– Vi blev ett så fantastiskt fint kamratgäng, som fortfarande hänger ihop i vått och torrt. Fast numera spelar vi golf tillsammans.

Med en pappa som var sjöofficer låg det nära till hands att välja marinen i lumpen. Och efter alla upplevelser med ”Älvsnabben” var yrkesvalet enkelt även om han först hade tänkt bli idrottsofficer.

Som sjöofficer steg Johan Fischerström i graderna och fick de ena prestigefulla befattningen efter den andra. Han har varit fartygschef, adjutant åt marinchefen, utbildat officerare i ledarskap, varit chef för minröjningen – ledde bland annat en aktion för att hjälpa de baltiska staterna att rensa upp i vattnen efter sovjettiden – och chef för marina analysgruppen och var under tre år försvarsattaché i Australien. 1994 utnämndes han till kommendör. Efter pensionen från Försvarsmakten var 2001–09, generalsekreterare för Sjövärnskåren.

– Bland det mest spännande var nog åren i analysgruppen 1991–94, då vi arbetade med u-båtskränkningarna. Vi gick igenom allt material som fanns med ljudupptagningar och observationer och jag deltog tillsammans med Emil Svensson i ”ryssamtalen” där vi bland annat försökte få ryssarna att erkänna kränkningarna.

Det finns mycket att berätta och 2012 skrev han ”En liten bok om mej”, dock inte tänkt för allmän publicering.

– Nej, men jag kunde överraska mina barn och barnbarn med en julklappsbok.

Jag stod verkligen på toppen, men insåg att det fick räcka med landslaget.

Johan Fischerström

Gratuleras till: Fyller 70 år 15 september.

Gör: Pensionär.

Bor: På 19:e våningen (av 23) i nybyggda Tyresö View.

Familj: Hustrun Marita, sönerna Clint, Peter och Niklas med respektive, sju barnbarn.

Karriär 1: Flera SM-guld i handboll för Hellas, landslagman i bl a VM och OS. Årets handbollspelare, uttagen i Världslaget 1974.

Karriär 2: Sjöofficer med en rad befattningar. Chef för den marina analysgruppen (u-båtskränkningar), Kommendör 1994. Försvarsattaché i Australien tre år. Förbandschef (minröjningsresurserna). Gen sekr i Sjövärnskåren.

Fritid: Golf med gamla handbollsgänget.

Specialintresse: Fåglar.

Firar: På söndag.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt