Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/maria-lindh/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Maria Lindh

Maria Lindh, Stockholm, har lämnat oss, 42 år gammal, efter en lång tids sjukdom. Närmast anhöriga är föräldrarna, Irene Lindh och Bernt Sisth.

Hon tog studenten i Kristofferskolan och började sedan läsa litteraturhistoria på Stockholms universitet. Under ett par år var hon anställd på föräldrarnas arbetsplats Dramaten som garderobiär, vaktmästare och senare sufflös. Det är så de unga ofta börjar att lära känna teatern.

Maria var en vacker, självlysande person med en klar intelligens och ett smittande skratt.

Hon var skärpt och ambitiös och livet borde ge henne många chanser.

När hon var 18 år fick hon diagnosen MS, en sjukdom som långsamt krävde hennes livsförmåga och gjorde henne sängbunden och handikappad.

Marias öde ryms svårligen inom vår förmåga att omfatta och omvandla till insikt och förståelse. Det vilar en sorg och en smärta över hennes unga liv, som endast kan begripas och tröstas genom vetskapen om hennes föräldrars, släktingars och den djupt lojala personalens insats.

Deras energiska, aldrig uppgivna kärlek och omsorg, deras varsamma händer kring hennes sköra och starka liv men också Marias egen tapperhet och livsvilja, har ljusa energier som kanske kan få oss att finna tröst.

Och vi som har hört hennes skratt i samtalen kring hennes säng, vet att hon fortfarande hade en klar uppfattningsförmåga som hennes humor kunde förlösa.

Vi kan bara ana hur många timmar som hennes mamma Irene tillbringat under åren, då hon läste ur alla de goda böckerna för henne, romaner och poesi, och som måste ha underhållit ljuset i hennes medvetande.

Maria var aldrig glömd, hon vilade tryggt i tilliten av sina näras ständiga omtanke.

Berit Gullberg

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt