Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 06:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/marjatta-brummer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Marjatta Brummer

Arkitekt SAR Marjatta Brummer, Stockholm, har avlidit 91 år gammal. Hennes närmaste är sonen Patrik, döttrarna Annika och Ellika med familjer

”Nej tack, jag har inte tid”, avböjde Marjatta Brummer en lunch med sin forne lärare, den världsberömde arkitekten Alvar Aalto när han var på tillfälligt Stockholmsbesök.

Marjatta Brummer, som så länge jag har känt henne påstod att hon var hundra år, har avlidit i en ålder av bara 91 år. Hennes innehållsrika liv borde ha tagit ett sekel, minst.

På Högholmen, en ö utanför Helsingfors, på stadens djurpark där pappan var chef, växte Marjatta upp med lejon- och björnungar; lekkamrater som skulle utfodras, innan det var dags att ta sig in till fastlandet och skolan. Vintertid nog så äventyrligt. Skoldanskavaljerernas eskort hem slutade vid iskanten – hennes hemväg var alltför farlig för dem. När årstiden så medgav gick Marjatta till dans med en cerise pion i håret. Det var och förblev hennes älsklingsfärg och som senare skulle rendera henne tillnamnet ”The Pink Lady” av kyparna på The Rainbow Room i New York.

Efter arkitektstudier i Helsingfors i slutet av 1930-talet för Alvar Aalto, senare blev hon hans medhjälpare, kom Marjatta till Sverige 1946. Avsikten var en kortvarig vistelse. Arbetsmarknaden för arkitekter i Finland var svår strax efter kriget. Men ödet i form av arkitekten Per Persson i Stockholm ville annorlunda. Vistelsen blev livslång. Och Alvar Aalto misstyckte. Enligt honom behövdes hans gunstling i Finland.

Det var på HSB:s arkitektkontor som Marjatta träffade sin Per. Tillsammans arbetade makarna med en rad arkitektprojekt omfattande bland annat skolor, bostadsområden i Hagsätra och Fruängen. Tillsammans med den också från Finland hitflyttade arkitekten Jarl Bjurström vann hon en tävling om ett stort bostadsområde i Jönköping; kvinnligt praktisk ville Marjatta införa handdukstorkare som standard i badrummen. Då blev det stopp. Att tänka så var för utopiskt och dyrt. Tillsammans med Maire Gullichsen och paret Aalto lanserade hon det finska företaget Artek i Sverige. Hon drev också tillsammans med maken det egna arkitektkontoret.

Marjatta var en vänfast och nyfiken vän. Hur mångas födelsedagar hon kom ihåg är oöverskådligt. Och hur många som fått inspirerande, goda och sena telefonsamtal från henne, går heller inte att räkna. De kunde handla om alltifrån hur växter meddelar sig med varann till vem som hade sagt vad.

Marjatta var trofast inte bara mot människor. Resmålen omfattades också av trofastheten. I många år var Sicilien det givna resmålet. Senare, när en av döttrarna flyttade till New York, var det dit hon åkte och gjorde staden till sin. Alla resenärer dit uppmanade hon att ställa sig i hörnet av Madison och Tredje avenyn och säga ”Hej, från Marjatta!” Det ska vi fortsätta med.

Christina Ruhnbro

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt