Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/maureen-stapleton/

FAMILJ

Maureen Stapleton

Stridslysten och sårbarDen amerikanska karaktärsskådespelerskan Maureen Stapleton har avlidit i Lenox, Massachusetts 80 år gammal, meddelar Independent och New York Times. Hennes specialitet var stridslystna, hädiska men samtidigt sårbara kvinnor; för rollen som Emma Goldman i Warren Beattys ”Reds” om ryska revolutionen fick hon en Oscar 1981. För sin genombrottsroll på Broadway, den mustigt jordbundna Serafina Delle Rose i ”The Rose Tattoo” av Tennessee Williams, vann hon en Tony redan 1951. Sin Emmy vann hon för sin roll i teveversionen av Truman Capotes ”Among the Paths to Eden” 1967. I sitt eget liv personifierade Maureen Stapleton den klassiska teaterklichén om flickan från den amerikanska hålan som livnär sig på matinéfilm och åker till New York med huvet fullt av teatergriller, skriver New York Times. I New York ringde hon helt sonika upp producenten Guthrie McLintock och bad om jobb – vilket hon fick. Maureen Stapleton växte upp i ett fattigt irländskt-katolskt hem, hennes far var alkoholiserad; sin dåliga självkänsla och sin fattigdom övervann hon med hjälp av filmer och filmstjärnetidningar, har hon berättat. Som skådespelerska var hon kongenial med Tennessee Williams pjäser, men hon spelade också framgångsrikt i stycken av Neil Simon och Lillian Hellman. Hon drack, dock endast efter föreställningen, hävdade hon själv, och hon kastade sig in i en rad olyckliga kärleksaffärer. Hon var övertygad om att någon i publiken skulle skjuta henne mitt på scenen. För rollen som den alkoholiserade sångerskan Evy Meara med våldsam ung älskare i ”Gingerbread Lady”, för vilken hon själv stod modell, vann hon sin andra Tony 1971. Bland skådespelare och vänner var Maureen Stapleton känd för sin värme och lojalitet. Av Tennessee Williams beskrevs hon som ”självdestruktiv” men ”absolut genial och en av världens totala oskulder.”

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.