Med orientering som livsstil - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Med orientering som livsstil

Hon är världens bästa kvinnliga orienterare och har levt med idrotten sedan hon var liten. ”Jag älskar verkligen naturen”, säger Tove Alexandersson.

Just nu är hon hemma och landar i nya lägenheten. Tove Alexandersson har blivit med bostadsrätt i Falun, och det är lite pyssel med tapeter och målning. Inte alltför långa pass åt gången, för nu pratar vi om en person som lever i kappsäck rätt många veckor om året, på väg till träningsläger och tävlingar runt Sverige och världen.

Tove Alexandersson är en unik sportstjärna genom att hon toppar världseliten, oavsett om det sitter skidor eller löparskor på fötterna. Så har hon också orienterat hela livet. Det blir lätt så när båda föräldrarna är orienterare.

– Jag gick mitt första ”miniknat” när jag var ett år ungefär, säger hon. Vi var en väldigt aktiv familj. Friluftsliv och idrott har varit huvudintresset under hela min uppväxt.

När bestämde du dig för att satsa järnet?

– Grejen är att jag egentligen aldrig har kommit till någon sådan punkt. Jag har aldrig sett långt framåt, utan har alltid varit fokuserad på här och nu och velat vinna de tävlingar som har varit närmast. Orienteringen är en livsstil, och Tove Alexandersson trivs med den.

– Det är ingen idrott man väljer för pengar eller uppmärksamhet, men däremot för gemenskapen. Det är en välkomnande idrott med stor åldersspridning, där alla generationer kan mötas på tävlingarna, och även de som har lagt av med elitsatsningen fortsätter ofta att träna och tävla. Stämningen mellan idrottarna är familjär, och tävlingarna befolkas av eldsjälar som lägger mycket ideellt arbete på arrangemangen.

Men för att bli världsbäst krävs väl mer än entusiasm?

– Det krävs så klart väldigt mycket träning. Och orientering är en sådan komplex sport där man måste förbereda sig på mycket, och hela tiden hitta små detaljer att utvecklas på.

Det gäller att både kunna pressa sig fysiskt, och samtidigt kunna hålla huvudet kallt och fatta bra beslut. Man måste också klara av olika sorters terräng, både sprint på asfalt och långdistans i högt blåbärsris.

En del av nöjet på elitnivå är resorna och träningslägren på nya orter. I augusti har Tove Alexandersson tränat i schweiziska alperna för att få in rätta känslan för branta sluttningar inför nästa års EM i Schweiz.

Hinner man njuta av naturen när man skenar fram i skogen?

– Ja, det är en del av tjusningen. Jag älskar verkligen naturen och att se nya miljöer. Man kan njuta hur mycket som helst även om det är tävling, bara för att det är så otroligt fint.

Hinner du med ett liv utanför orienteringen?

– Det jag tycker mest om är friluftsaktiviteter, gärna äventyrliga, som att klättra och bestiga berg, paddla och testa nya saker. Men när man tränar väldigt mycket så är det återhämtning man behöver och inte andra aktiviteter, så det får jag passa på att göra när jag har lite lugnare.

25-årsdagen tillbringas på ett träningsläger. Det blir kanske inte så mycket firande just då, men Tove Alexandersson vet hur den optimala födelsedagen skulle se ut:

– Helst på något högt berg med lite klättring och kanske paragliding nedför bergstoppen. Lite bad i någon fin sjö och glass. Det är ett perfekt firande av en födelsedag.

Gratuleras till: Fyller 25 år den 7 september 2017.

Gör: Orienterare och skidorienterare (rankad som etta i världen i båda grenarna). Har som senior tagit sammanlagt 13 VM-guld och 24 VM-medaljer.

Familj: Mamma Ingrid, pappa Sven, storebror Emil, lillebror Nils och hunden Stina.

Bor: I Falun.

Så firar jag födelsedagen: På träningsläger i Norge. ”Jag får se om jag bjuder in till någon fest på lägret och hittar på några lekar.”

Om att fylla 25: ”Jag tänker inte så mycket på det egentligen. Det som är kul med orienteringen att man kan vara bra i så olika åldrar. Det är ett stort åldersspann och en öppenhet, man måste inte känna pressen att man ska ha hunnit med något visst vid en viss ålder, utan man kan få leva livet precis som man vill!”

Förebilder: ”Den största har nog varit den schweiziska orienteraren Simone Niggli-Luder.”

Blir lycklig av: Äventyr. ”Jag gillar att hitta på saker som är fysiskt eller mentalt utmanande.”