Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Olle Nyman

Avdelningsdirektören och musikern Olle Nyman, Rönninge, har avlidit 67 år gammal. Närmaste anhöriga är hustrun Ulla, döttrarna Malin och Anna med familjer.

En sällsynt begåvad och färgstark musikant har tystnat. Olle Nyman, en av landets främsta utövare inom klassisk jazz och barbershopsång, har hastigt gått bort. Olle var en synnerligen levande och allmänbildad person, alltid med ett gott skratt till reds. Alltid villig att rycka in, oavsett om det gällde en snabbinsats på banjo, gitarr eller piano eller något personligt. Han var alltid positiv och ivrig, men ändå tänkande och nyanserad.

Olle Nyman föddes i Stockholm 1942 som ett av fem syskon i ett läkarhem, fyllt av musik. Efter gymnasiet blev Olle pol mag vid Stockholms universitet och arbetade sedan länge med information på SCB, eller Sadistiska Centralbyrån som Olle med sin galghumor sa om det ibland var motlut. Hans känsla för språk och människor blev säkert mycket uppskattad i den sifferrika miljön.

Olle lärde sig redan i tonåren att spela skickligt ragtimepiano, och hans drillande banjo eller mustiga gitarr gav stadga och färg åt många dixieband på Nalen, Gazell, Stampen och andra jazzscener. Och även om familjen sedan var det viktigaste för Olle så gjorde han många turnéer runt världen. Hans omfattande kunskaper om sina instrument ledde till en ansenlig banjo- och gitarrsamling, och hans musik finns dessbättre bevarad på åtskilliga skivinspelningar.

Olle Nyman varockså en av de första som lanserade barbershop i vårt land, och hans kvartett fick flera utmärkelser i den här sångstilens hemland USA. Det berodde inte minst på Olles höga tonsäkra tenor som fick den viktiga överstämman att gå fram extra inspirerat.

En annan sida av Olle var att tillsammans med brodern Hans, bas, och Hasse Sporre, klarinett, arrangera och sjunga burleska visor och jazzlåtar i trion H2O, på sjukhus och vårdhem liksom på privata fester.

Musikant är en hederstitel bland musiker, som inte alla förunnas. En musikant är en som brinner, en som levandegör musiken och entusiasmerar publiken, utan åthävor. Vi tackar musikanten Olle för alla fina år och minnen, och våra tankar går till hustrun Ulla och döttrarna Malin och Anna med familjer, liksom till syskonen med familjer.

För alla musikvännerna

Tommy Jacobson

Peter Ekstrand