Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 21:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/olle-snismarck/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Olle Snismarck

Konstnären och författaren Olle Snismarck, Stockholm, har avlidit 75 år gammal. Hans närmaste är hustrun Lola, född Sahlin, dottern Liv med maken Bosse och två barnbarn.

Olle Snismarck gav ut mer än tjugo böcker efter debuten med diktsamlingen ”Som en cymbal” 1959. Då var han 30 år gammal och hade varit verksam som konstnär i ett decennium.

Han växte upp i Södermalms fattigaste och äldsta kvarter på Mariaberget. Barndomens fattiglukt återkom han till i sina böcker, till exempel ”I slutet av en regnig oktober” 1965.

Snismarck var flitigt verksam på andra fält. Långt innan Lektyr och FiB-Aktuellt blev herrtidningar tecknade han i dem och gjorde vidare musikerporträtt i Expressen på 1950-talet, annonser för SAS, bilder i Vecko-Journalen och Idun, barnböcker och seriealbum.

Framför allt var han en välkänd tecknare i tidningen Arbetaren. Där inledde han sitt medarbetarskap 1949.

Själv mindes han åren där med glädje eftersom tidningsredaktionen låg i Klarakvarteren. Tack vare det kom han i kontakt med Klarabohemerna.

Bland dem framhöll han särskilt Victor Ahrendorff, bohemkotteriets främsta gestalt.

Han talade också gärna om sitt samarbete med Stig Dagerman. De hjälptes åt med de klassiska dagsverserna i Arbetaren, ”Dag­sedlarna”. Stig Dagerman skrev och Olle Snismarck tecknade.

Ibland gjordes versen först, ­ibland teckningen.

När någon frågade vad han ville med sin konst och sina böcker brukade Snismarck svara: ”Göra världen bättre.”

Martin Stugart

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt