Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 07:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/olle-stenholm/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Olle Stenholm

En av Sveriges främsta publicister

Olle Stenholm har avlidit 64 år gammal som tidigare meddelats på nyhetsplats. Hans närmaste är hustrun Helena och döttrarna Emma och Sara med familjer.

Att Olle Stenholm blev journalist var naturligt. Sitt stora intresse för nyheter, och framför allt utrikesnyheter, fick han från sin far, den legendariske presentatören av TT:s radionyheter Uno Stenholm. Sitt stora intresse för samhällsfrågor, inte minst skolfrågor, fick han från sin mor, skolledaren i Täby Brita Stenholm. Han började sin bana som utrikesjournalist på Dagens Nyheter och Ekot.

Jag lärde känna Olle i Moskva när han var korrespondent där för Sveriges Radio och TV. Sommaren 1973 gjorde Olle ett världsscoop när han publicerade en radiointervju med kärnfysikern Andrej Sacharov, som kom ut som en av Sovjetsystemets fränaste kritiker av bristen på medborgerliga fri- och rättigheter. Följderna för Olles del blev dels utvisning ur Sovjetunionen, dels Stora journalistpriset.

Efter det var Olle korrespondent i Washington, utrikeschef på Rapport, programledare i ”Magasinet”, chef för Ekoredaktionen och programledare i ”Efter tre” i P 4, innan han år 2000 utsågs till Allmänhetens pressombudsman. Då hade han också varit ordförande i Publicistklubben 1990–94.

Olle hade vad som brukar kallas en gedigen borgerlig bildning. Det var den grunden, med kärlek till det svenska språket och den klassiska svenska litteraturen, som han byggde sin långa framgångsrika journalistkarriär på. I hemmet läste familjefadern Olle Karlfeldts ”Vinterorgel” varje allhelgonadag. Han älskade att formulera sig väl när han skrev, och han debatterade gärna oarter i den svenska språkfloran. Hans polemiska penna var skarpslipad.

Kanske kom Olles rika begåvning och journalistiska talang bäst till sin rätt när han var programledare.

Då personifierade han begreppen saklighet och opartiskhet i public service-programmen, samtidigt som han visade mod och ärlighet. Han var obeveklig och ändå korrekt när han tog sig an alla sorters makthavare. Hans intervju med Bert Karlsson i ”Magasinet” i TV 2 avslöjade en nybliven partiledare med stora kunskapsluckor och många fördomar. Hans personliga krönikor i ”Efter tre” kommer många lyssnare att minnas länge. Som debattledare var han överlägsen de flesta.

Under åren som Allmänhetens pressombudsman kunde Olle använda sig av all kunskap och erfarenhet han samlat på sig under sin karriär. Han besatt som ingen annan trovärdighet, integritet och gott omdöme när han kritiserade pressetiska övertramp. Han gjorde en outtröttlig insats för att höja medvetenheten om regelverket genom att resa runt på landets redaktioner, men också genom att träffa vanliga läsare, inte minst unga.

Olle var passionerat engagerad i att få pressen att klara av sin självsanering så att inte riksdagen frestas ingripa med skärpta lagar. Men för Olle handlade det också om själva grundvalen för pressens verksamhet, att ha läsarnas förtroende. Han predikade lidelsefullt det han trodde på, nämligen att journalister måste begå färre övertramp och göra färre fel om allmänheten i framtiden ska ha kvar någon tilltro till journalistiken. På det sättet var han en sann Allmänhetens pressombudsman.

Jag har förlorat en av mina allra bästa vänner. Hela journalistkåren har förlorat en av Sveriges allra främsta publicister. Bäst hedrar vi minnet av Olle Stenholm genom att ha honom som ett föredöme i all vår fortsatta verksamhet.

Stig Fredrikson

ordförande i Publicistklubben och Pressens samarbetsnämnd

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt