Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 09:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/per-gunnar-cassel/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Per Gunnar Cassel

Statistikern och aktuarien Per Gunnar Cassel, Solna, har avlidit i en ålder av 82 år. Han efterlämnar hustrun Gunnel och barnen Victor, Mia och Oscar med familjer.

Per Gunnar var född i Stockholm, enda barnet till danspedagogen Lalla Cassel och sångartisten och kompositören Torbern Cassel. Tidigt faderlös och med mamman ofta ute på turné i Europa med sin danstrupp fick han tas om hand av släktingar, bo inackorderad eller gå i internatskola. Han tog studenten i Sigtunaskolan och avlade sedan en civilekonomexamen vid Handelshögskolan.

Efter fortsatta studier vid Stockholms högskola och en fil lic i matematisk statistik kom Per Gunnar till försäkringsbolaget Ansvar varifrån han, efter några år, gick vidare till Statistiska centralbyrån, där han var avdelningsdirektör vid avdelningen för statistiska metoder ända fram till sin pensionering. Sin håg att lära och forska behöll han livet ut. De sista tio åren bedrev han doktorandstudier i demografi vid Stockholms universitet och publicerade arbeten om aktuella socialpolitiska frågor.

Per Gunnar hade ett öppet sinne och intresse för andlighet och levnadskonst. Han fångades lätt av nya tankar i tiden. Entusiastiskt prövade han varje ny metod för självförverkligande som lanserades. Han blev hängiven anhängare av än den ena, än den andra österländska vishetsläran. Sökare kallade han sig. Den danske författaren Martinus kosmologi var något han ständigt återvände till och inspirerades av. Tron på att naturens egna läkande krafter och en hälsosam livsstil klarar allt, fick honom att konsekvent avböja sjukhusvård när den fysiska och mentala hälsan trots allt började svikta.

Per Gunnar var charmig och omtyckt, hjälpsam, idérik och obotligt optimistisk.

Musik var ett av hans stora intressen. Gärna ville han låta oss höra sin vackra röst i någon skön romans eller kanske i en gammal schlager från pappans hand som ”Tacka vet jag det som var en gång för länge, länge, länge sen...”

Vi som hade förmånen att känna Per Gunnar vill gärna stämma in i den refrängen.

BENGT O PERSSON

Djursholm

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt