Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 10:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/per-persson-till-minne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Per Persson till minne

PER PERSSON, eller Pepe som han både kallades och kallade sig själv, älskade nyheter, nyhetsjournalister och radio. Han blev den första Ekochefen - och därmed den som införde den moderna nyhetsjournalistiken i svenska etermedier.

Själv ansåg han att han egentligen inte var nyhetsjournalist. "Jag var samordnaren, pådrivaren, inspiratören. Jag hade bredden och ytligheten - det finns inte något ämne som jag inte är intresserad av." Så formulerade Pepe det själv efter sin pensionering. Han hade gåvan att spåra upp dem som kunde sina fält, nyttja resurserna och bygga kvalitet.

"All radio är att få respons hos publiken", sa han. Han kunde slåss för både kulturinslag och lättgods i Ekoprogrammen mitt bland allt tungt stoff med hänvisning till sina erfarenheter från veckopressen. Folkbildning är både bildning och folk.

Det var Albert "Abbe" Bonnier som grep tag i den unge Per Persson 1951. Pepe, med sin humanistiska fil kand, hade drömmar om författarskap, förlagsverksamhet och radio. Han gick in i en DN-debatt där Artur Lundkvist angripit veckopressen. Pepe skrev att de flesta veckotidningar borde läggas ner eller göras om. "Abbe" Bonnier ringde: "Kandidaten är tydligen intresserad av veckotidningar och press, skulle ni inte försöka arbeta med tidningar ett tag

"

Det blev Vecko-Revyn, Året Runt och Vecko-Journalen.

NYBLIVNE radiochefen Olof Rydbeck ville utveckla aktualitetsutbudet i den enda radiokanalen och anställde för detta ändamål Pepe som Ekochef på nyåret 1956. Dagens eko bestod då av en 15 minuter lång förlängning av TT:s telegramläsning; ofta korta föredrag, artiga intervjuer med myndighetspersoner och ett och annat reportage. TT hade ensamrätten att förmedla riktiga nyheter till svenska radiolyssnare.

TT:s ensamrätt bröts av Pepe. Under hans frustande ledning infördes Morgonekon, Lunchekon, nya Dagens Ekon, Pipekon och Riksronder.

Pepes styrka var hans entusiasm, intuition och flödande iderikedom. Men också hans enorma personkännedom. Själv ansåg han att han "kunde" 5 000-6 000 personer: politiker, forskare, författare, konstnärer, jurister som kunde intervjuas i nyhetssammanhang. Och framför allt journalister att anställa i en växande och alltmer professionell Ekoredaktion.

Hans krav var att opinion och fakta måste skiljas åt - fakta i nyhetsprogrammen, opinion och debatt i de andra program han var med om att starta: Nattredaktionen, Apropå, Bakom rubrikerna etc.

Per Persson var en närmast besatt radiolyssnare. Hans semestrar måste för familjens skull under många år läggas söder om Hamburg för att inte Ekosändningarna skulle kunna nå honom.

Men i dag hjälper inga avstånd, nu hörs ekot även på kortvåg och satellit.

ANDERS WILHELMSON Fd Ekochef

OVE JOANSON Radiochef

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt