Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Professorn har seglat i farliga farvatten

Marcello Ferrada-Noli kom som politisk flykting efter sitt aktiva motstånd mot militärjuntan i Chile. Den från Sydamerika bördige professorn med rötter i Italien seglar med förtjusning sina äldre träbåtar utanför Öregrund.

– Den som insett vilka etiska ramar han rör sig inom och efter detta gjort sitt val har sedan inget val.

Så resonerar Marcello Ferrada-Noli, en av grundarna av den väns­terradikala och militanta rebellrörelsen MIR i Chile. Trots att en majoritet demokratiskt röstat fram den sedermera mördade Allende som president, var det bara en minoritet av chilenarna som bjöd Pinochet aktivt motstånd.

Varifrån kommer kuraget att göra detta

Marcello Ferrada-Noli sammanfattar efter lång eftertanke:

– Det är en fråga om heder att handla efter sin övertygelse, vilket inte ska förväxlas med martyrskap. Det handlar också om instinkt, ett altruistiskt beteende som när en människa riskerar sitt liv för att rädda någon annans.

– Perspektiv måste vara att se mänskligheten som något större än bara det egna jaget, och inte som amöban, med Einsteins ord, uppleva vattendroppen den lever i som hela universum.

Och slutligen:

– När det inte finns några alternativ har den som kämpar inget annat att förlora än sin förtryckta existens och sina bojor. Jag gjorde helt enkelt vad jag måste, punkt slut.

Att vara i opposition mot diktatorn Pinochet var inte ofarligt, fick den unge professorn i filosofi erfara.

Tortyr och skenavrättningar i militärjuntans koncentrationsläger gjorde att han kände sig ”tacksam för att bara få andas” när han väl kom (som en av de äkta politiska flyktingarna) till Sverige 1975.

Att myndigheterna ville att han skulle utbilda sig till svetsare, trots att han var filosofiprofessor, tog han med ro. Han såg det som en möjlighet, inte en motgång.

– Jag är konstnär också, och svetsade skulpturer på verkstaden i Liljeholmen.

Utöver att lära sig svetsa och meka med bilar ägnade han sig också åt MIR:s underrättelseverksamhet i norra Europa för att motarbeta Pinochets likvidationer av oppositionella i landsflykt (till exempel mördades bland många andra utrikesministern Orlando Letelier).

Den sedan många år vänsterliberale Marcello Ferrada-Noli hävdar med eftertryck att varje människa bör ta ansvar för sitt liv. Den som flyttar till ett nytt land ska veta vad han eller hon gör, och varför.

– Allt var kanske inte en dans på rosor här de första åren. Men jag älskar Sverige, onekligen, som det bästa landet att leva i, och för.

Marcello Ferrada-Noli lärde sig språket och disputerade i psykiatri vid Karolinska institutet i Solna. Som forskare har han uppmärksammat att självmordsfrekvensen är påtagligt högre bland invandrare än bland infödda, och att detta kan bero på bemötandet i det nya landet.

Mer kontroversiellt var det när han som professor i hälsovetenskap på DN Debatt avfärdade så kallad utbrändhet som en modetrend och ifrågasatte att själva begreppet ens var vetenskapligt. Han anser att detta ställningstagande kostat honom forskningsanslag, men säger sig vara lika komporomisslös i dag som i sitt tidigare liv.

Ett liv får inte sakna njutningar. Marcello Ferrada-Noli hyllar, så italienskättad och sydamerikan han är, Volvo Amazon som en av världens genom tiderna vackraste bilar. Förutom en sådan äger han bland annat en trio äldre Jaguarer, tycker över huvud taget om bilar som inte kräver datautrustning för felsökning och omvårdnad, men kör till vardags en Alfa Romeo.

Att segla lärde han sig redan som tonåring i Chile, och längs Sveriges kuster navigerar han gärna äldre träbåtar som han själv renoverat. Sjöfart kanske ligger i blodet. I ett av de kyrkliga arkiv utanför Genua som överlevde Napoleonkrigen hittade Marcello Ferrada-Noli uppgifter om sin anfader Antonio de Noli, italiensk upptäcktsresande som för femhundra år sedan fann en av Kap Verde-öarna utanför Afrikas västkust.

– Världen, universum, är verkligen mer än en vattendroppe.

Per Mortensen per.mortensen@dn.se 08-738 11 36